6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO HRejting: Koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili...

VIDEO HRejting: Koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori?

Pet dana nakon početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, u Dnevniku HRT-a objavljen je prvi jesenski HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Rezultate HRejtinga, kao i obično, u Dnevniku je predstavila Tatjana Munižaba otkrivši, između ostalog, koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori.

“Kad bi se zabranile predizborne koalicije, a cijela država bila jedna izborna jedinica, u Hrvatskoj bi nastupio pomor parlamentarnih stranaka. Umjesto sadašnje 22, podijeljene u čak 14 saborskih klubova, ostale bi četiri stranke i isto toliko klubova zastupnika”, kazala je objasnivši kako samo četirima političkim strankama rujanski HRejting prognozira prelazak izbornoga praga.

Najprije, HDZ-u koji trenutačno uživa 27,1% biračke potpore. Točno 10% manje ima drugoplasirani SDP (17,1%). Iako je njegovih 17% vjerojatno bolje od onoga što sami očekuju, zaostatak Možemo! od samo jedan posto (16,1%) upućuje na to da bi SDP već u listopadu, ne dovede li se brzo u nekakav red, mogao ostati bez epiteta “najjača oporbena stranka”, dodala je. Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto.

Stranke okupljene oko Škorina Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata, a da su sad izbori, Domovinski bi pokret hrvatski parlament gledao samo na televiziji, komentira Munižaba. Trenutačno su ispod 4% (3,9%). Kad bi se svim ostalim strankama pribrojila čak i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga im je nula. Takvih je čak 11.

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7%), Centar (1,5%), HSS (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%) i IDS (1,4%).

Skupinu ispod jedan posto predvodi HSU (0,8%), a slijede ga HNS (0,6%), Živi zid (0,5%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%), HSLS (0,4%) i Reformisti (0,4%). Svi oni zajedno jedva dosežu 10%, što je manje od broja neodlučnih birača. Trenutačno ih je 14,5 %.

Usporedimo li ovaj HRejting s prošlima, bismo li nekoga mogli proglasiti najvećim gubitnikom ili pak dobitnikom?

Kandidate imamo i u jednoj i u drugoj kategoriji, kaže Munižaba, uz napomenu da će napraviti usporedbu kretanja rejtinga samo stranaka koje prelaze izborni prag ili su ga do prije samo pola godine prelazile.

“HDZ je od ožujka gotovo ukopan na 27%. Malo se diže, malo spušta, a to malo se redovito mjeri u promilima (-0,19%). Zadovoljan može biti i SDP. S obzirom na nered i rasulo kojemu svakodnevno svjedočimo, ta je stranka u pola godine prema HRejtingu pala samo oko 1 i pol posto (-1,63%). Ali je zato dvostruko ojačao Možemo. U šest mjeseci narasli su za gotovo 7,5 posto (+7,41%). Sa 8,71 u ožujku došli su do 16,12% ovaj mjesec. Na drugoj strani političkog spektra, Most ipak nije toliko ili, točnije, nije uopće profitirao od rasula i nereda u Domovinskom pokretu. Istina, vratili su se na četvrtu poziciju, ali su u odnosu na ožujak narasli samo 1% (+1,03%). Spomenuto rasulo, nered, svađe i objede koje su ovo ljeto iznosili u javnost, Domovinskom su pokretu na početku jeseni priskrbili titulu najvećeg gubitnika hrvatske političke scene. U odnosu na ožujak popularnost se te stranke kod birača prepolovila (-4,24). Bili su na više od 8% (8,11%), a pali su ispod 4 (3,87%)”, kaže Munižaba, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike