6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Putin je i dalje popularna ličnost među mnogim Rusima: Njegova stranka osvojila...

Putin je i dalje popularna ličnost među mnogim Rusima: Njegova stranka osvojila je većinu

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, zadržala je većinu u parlamentu nakon trodnevnih izbora i represije kritičara, unatoč tome što je izgubila oko petine svoje podrške, pokazali su djelomični rezultati u ponedjeljak.

​Neugodnost zbog višegodišnjeg pogoršanja životnog standarda i optužbe za korupciju zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog iscrpli su određenu podršku, a čini se da je taktička kampanja glasovanja koju su organizirali Navalnyjevi saveznici nanijela dodatnu štetu.

Visoki dužnosnik stranke Andrej Turčak ocijenio je da je Jedinstvena Rusija osvojila najmanje 315 od 450 mandata, pozdravivši “jasnu i čistu” pobjedu, usprkos optužbama oporbe za prevaru koja je nakon višemjesečne represije, bila isključena s izbora.

Nakon prebrojavanja glasova s 85 posto biračkih mjesta, stranka Vladimira Putina je na 49,76 posto osvojenih glasova, ispred komunista koji imaju 19,61 posto, piše The Guardian.

Taj rezultat, koji još nije konačan, je niži u odnosu na izbore 2016., kada je Jedinstvena Rusija osigurala potporu 54 posto birača. Stranka je tada u Dumi osvojila 334 zastupnička mjesta. Turčak također tvrdi da je stranka odnijela pobjedu u 39 regija u kojima su regionalni izbori ponovljeni.

Pokret zatočenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnig je osudio masovnu izbornu prevaru tijekom glasovanja i prebrojavanja glasačkih listića. Uoči izbora, taj je pokret proglašen ekstremističkim te su njegovi pristaše isključeni s izbora.

Kremlj odbacuje navode da je postojala politička motivirana represija prema oporbi i tvrdi da su postupci pokrenuti samo protiv pojedinaca zbog kršenja zakona. Jedinstvena Rusija i Kremlj odbacuju da su imali ulogu u odbijanju registracije pojedinih kandidata.

Navaljnijeva aplikacija, u kojoj je bio popis kandidata za koje bi trebalo glasati po izbornim jedinicama protiv Jedinstvene Rusije, uklonjena je s Googlea Playa i Appleovog App Storea u petak, zbog čega su aktivisti optužili te kompanije da su podlegli pritiscima vlade.

Putin mora u samoizolaciju zbog bliskog koronakontakta. Zadnjih dana se sretao s mnogima, jučer ga je posjetio al-Asad
Navaljnijevi pristaše su stoga pozvali na “pametno glasovanje”, tj. na glasanje za kandidate, mahom komuniste, koji su bolje pozicionirani da se mogu suprotstaviti kandidatima Jedinstvene Rusije.

Jedinstvena Rusija u prošlom je sazivu parlamenta imala gotovo tri četvrtine zastupnika u Dumi, zbog čega su prošle godine usvojene ustavne reforme koje su omogućile Putinu da se natječe na još dvama predsjedničkim izborima 2024. pa bi Putin potencijalno mogao ostati na vlasti do 2036.

Izgleda da rezultat neće promijeniti političko okruženje, a Putin, koji je na vlasti kao predsjednik i7ili premijer od 1999., još uvijek dominira uoči sljedećih predsjedničkih izbora 2024. Putin još nije rekao hoće li se kandidirati, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike