6.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pijete li dovoljno vode? Vjerojatno ne, evo kako ćete provjeriti

Pijete li dovoljno vode? Vjerojatno ne, evo kako ćete provjeriti

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da trebate piti osam čaša vode dnevno. I dok zdravstveni radnici to uglavnom i preporučuju, istina je da ne postoji standardna količina vode koju bi netko trebao piti svaki dan. Količina vode koja vam je potrebna svaki dan vjerojatno se razlikuje od one koja treba vašoj sestri, partneru ili kolegama.

Kad smo kod toga, bilo bi dobro znati koliko vode dnevno treba vašem organizmu jer nebrojene su koristi od pijenja vode: Ona utječe na sve, od metabolizma do raspoloženja.

Naturopat Drew Sinatra objasnio je za Real Simple da je voda ‘prijenosnik’ tvari i nutrijenata kroz tijelo.

“Važna je za regulaciju temperature, znojenje je način na koji se vaše tijelo rashlađuje. Pijenjem vode također izbacujete toksine iz tijela, olakšavate probavu, poboljšavate koncentraciju, fokus, energiju, elastičnost kože, raspoloženje, i generalno zdravlje”, govori on. Kako sve stanice u tijelu koriste vodu i ona je neophodna za obavljanje tjelesnih funkcija, ključna je stvar ostati dovoljno hidratiziran.

Nekoliko je faktora koji vam mogu pomoći da odredite koliko vam je vode potrebno svaki dan.

“Dob, starijim ljudima treba manje vode, razina aktivnosti. Razina aktivnosti, nakon naporne vježbe ili saune, trebat ćete više vode. Prehrana, ovisno o tome je li temeljena na mnogo proteina, soli ili vlakana. Klima, vruća ili suha zahtjeva više vode. I određeni lijekovi mogu utjecati na količinu vode koja je potrebna nekome”, govori Sinatra.

Različite studije su tijekom godina donosile različite preporuke o tome koliko je vode potrebno, a većina zdravstvenih autoriteta preporučuje oko dvije litre ili oko osam čaša vode dnevno.

“U ovu količinu možete uključiti vodu, ostala pića i tečnu hranu”, objašnjava nutricionistica Serena Poon.

Boja urina i učestalost odlaska na zahod dobri su pokazatelji razine hidratacije organizma.

Prije nego što počnete brojati čaše ili litre vode koje pijete, pogledajte svoj urin.

“Odličan način da vidite pijete li dovoljno vode je urin, njegova boja i učestalost. Odlazak na zahod svakih 90 minuta do dva sata je normalan. Ako vam je urin tamnije boje ili idete mokriti svakih 6 sati ili rjeđe, teško da pijete dovoljno vode. Ako mokrite svakih 30 minuta i urin vam je potpuno proziran, vjerojatno pijete previše vode i onda vjerojatno samo prolazi kroz vaše tijelo ne koristeći vam”, govori Sinatra.

Obratite pozornost i na elastičnost kože.

“Uštinite se za nadlanicu i nakon nekliko sekundi pustite kožu. Ako se kože odmah vrati na mjesto, vjerojatno pijete dovoljno vode. Ako joj treba neko vrijeme, vjerojatno ste dehidrirani. Drugi simptomi dehidracije uključuju vrtoglavicu, omgalicu i nesvjesticu”, objašnjava Sinatra.

Da pojednostavimo, jedna od brojnih koristi pijenja vode je prekrasan ten.

Ako se ne možete natjerati da pijete vodu, postoji nekoliko načina kako da povećate unos vode. Možete vodu obogatiti voćem, dodati smrznuto voće umjesto leda ili se odlučiti za neku od mineralnih voda bez šećera. Možete i jesti hranu koja sadrži mnogo vode. Mnogo voća i povrća bogato je vodom i mogu biti izvrstan izvor hidratacije.

Od voća se možete odlučiti za jagode, lubenica, grejp, breskva, ananas, naranče, kokosova voda, maline, a među povrće dobar su izbor krastavci, tikvice, rajčice, karfiol, kupus, zelena salata, zelene paprike, celer i špinat.

Izbjegavajte konzumirati previše soli, kofeina i alkohola.

Svi stručnjaci se slažu da je za hidrataciju važno držati se dalje od obrađene hranee koja, ne samo da sadrži malo vode, nego sadrži velike količine soli (čak i slatkiši) koje će vaše pokušaje hidratacije učiniti napornijima nego što jesu.

Isto se odnosi i na kavu. “Kava se ponaša kao diuretik i može vas dehidrirati. Govorim svojim pacijentima da za svaku popijenu šalicu kave moraju popiti i šalicu vode”, objašnjava Sinatra.

O tome koliko je alkohol štetan za hidrataciju organizma, nije potrebno govoriti. Od glavobolje, mamurluka i lošeg tena najlakše ćete pobjeći izbjegavanjem alkohola i dovoljnim unosom vode, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike