6.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Iz tvornice žarulja u pet godina pokrao 67 kila zlata. Prvo sve...

Iz tvornice žarulja u pet godina pokrao 67 kila zlata. Prvo sve priznao, pa pobjegao, a onda osvanuo u inozemstvu

DPA je danas objavio da je rusko pravosuđe kolegama u Njemačkoj izručilo muškarca koji je iz tvornice tvrtke Osram između 2012. i 2016. navodno pokrao ukupno 67 kilograma zlata.

Prema procjeni vrijednosti zlata tijekom tih pet godina i ritmu kontinuirane krađe, radi se o vrijednosti od 2,3 milijuna eura. DPA se u svojoj vijesti poziva na izjavu glasnogovornika državnog odvjetništva u Regensburgu.

Der Spiegel navodi da je prvi o ovom slučaju, inače otkrivenom još 2018., pisao Mittelbayerische Zeitung i da je, danas 41-godišnji osumnjičenik, zlato odnosio mrvicu po mrvicu, odnosno da je bila riječ o strugotinama iz pogona tvrtke za koju je radio.

Kad su ga konačno otkrili i kad se njime počelo baviti tužiteljstvo, bivši radnik se “pokazao suradljiv i priznao je svoja djela”. A nakon podizanja optužnice, dao je petama vjetra i neko ga vrijeme nije bilo niti za vidjeti niti za čuti, sve dok se nije ispostavilo da je u Rusiji.

Niti tada nije sve išlo glatko. Njemačka je morala izdati međunarodni nalog za uhićenjem, Rusija ga je potom trebala uhititi, da bi izručenje uslijedilo tek nakon zahtjeva za vraćanjem čovjeka koji nije odolio zovu zlata, u svoju domovinu, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike