12.5 C
Zagreb
Naslovnica Tech Manje ubojstava i razbojništva, ali više silovanja i kibernetičkog kriminala

Manje ubojstava i razbojništva, ali više silovanja i kibernetičkog kriminala

Manje ubojstava i razbojništva, ali više silovanja i kibernetičkog kriminala. To je slika kriminaliteta za vrijeme pandemije. U prvih sedam mjeseci ove godine bilježi se njegov rast za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kriminal se u vrijeme pandemije s ulica preselio na internet.

– Mogli bi i tako reći. Ne treba tu velika mudrost, čim imate mogućnost nešto elektronički odraditi, u smislu kažnjive radnje ili bilo koje prikrivene aktivnosti, tome pogoduje i situacija koja je bila, ograničenje kretanja, komunikacije, kaže Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak.

Tako u prvih sedam mjeseci ove godine ima 95 više kaznenih djela vezanih uz kibernetičku sigurnost nego u istom razdoblju prošle godine. Gotovo isti rast i u koruptivnim kaznenim djelima, koja uključuju primanje i davanje mita, zloporabu položaja. Ipak, treba imati na umu da se takva djela dulje istražuju.

Imamo značajne aktivnosti na kojima smo radili proteklih godinu, odnosno dvije godine, a koje smo realizirali u ovoj godini, kaže Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

Očekivano, za vrijeme pandemije došlo je do porasta nasilja u obitelji, ali i silovanja.

– Vrlo visok udio kaznenog djela silovanja događa se među bliskim osobama, najčešće među bračnim drugovima, i taj udio je između 30 i 50 posto, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Nasilje u obitelji policija sada češće kvalificira kao kazneno djelo, umjesto kao prekršaj.

– Porast kaznenih djela može ukazivati na neke druge nedostatke, da jednostavno žrtve prijavljuju nasilje tek onda kada ono eskalira, kada se brutalizira, kaže Ljubičić.

Ubojstava i pokušaja ubojstava manje je nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Tržište droga, pak, u pandemijskoj godini nije zamrlo, ali se promijenilo.

– Došlo je do nečega što mi zovemo domaća proizvodnja. Dakle, posebice se to odnosi na područje zlouporabe marihuane, više smo otkrili indoor i outdoor laboratorija u kojima se proizvodi marihuana, kaže Mandić.

U prvih sedam mjeseci ove godine u porastu su i kaznena djela u cestovnom prometu, i to za 20 posto, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike