7.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koliko često bi žene trebale raditi papa test?

Koliko često bi žene trebale raditi papa test?

Američko društvo za porodništvo i ginekologiju objavilo je preporuku u kojoj savjetuje da se papa test tj. Papanikolau test ne radi prije navršene 21. godine života.

Nakon toga treba ga raditi svake dvije godine do navršenih 29 godina, a nakon toga svake tri godine. Ovo je veliko odstupanje od prethodne preporuke da se s testom počinje od navršenih 18 godina i da se on radi jednog godišnje. Slična uputa primjenjuje se i u Kanadi, s tim što se test može početi raditi ranije ako je osoba seksualno aktivna prije 21. rođendana.

Razlog za izdavanje nove preporuke je to što je obolijevanje od raka grlića maternica u starosnoj grupi od 18 do 21 godine života vrlo rijetko, a to je ranije bila ciljna grupa za rano otkrivanje ove bolesti. Razvoj bolesti je dosta spor i potrebne su godine da se ona razvije što opravdava preporuku da se papa test radi u vremenskim intervalima dužim od godinu dana.

Ova preporuka je izdana kako bi se spriječili brojni nepotrebni testovi kod žena koje nemaju rak grlića maternice.

Papanikolau (PAPA) test sastoji se od uzimanja brisa s grlića materice koji se zatim šalje u laboratorij da se vidi da li postoje promjene ili nenormalne stanice koje bi ukazale na mogućnost raka. Problem je u tome što humani papiloma virusi koji su česti i prenose se seksualnim odnosom mogu prouzrokovati promjene u stanicama koje su potpuno bezopasne.

Da bi se točno odredilo jesu li te promjene na stanicama bezopasne ili potencijalni rak, potrebno je, međutim, napraviti nekoliko kontrolnih pregleda sve dok rezultat ne postane potpuno normalan. U nekim slučajevima, žene će biti izložene biopsijama sumnjivog mjesta ili nekim drugim testovima, iako bi se stanice normalizirale same od sebe. Eksperti se nadaju da će nova preporuka postati standard u ovoj oblasti.

Doktori će morati obratiti više pažnje na starosnu grupu od kasnih tridesetih do 50 godina: Ta grupa je najrizičnija zbog većeg broja seksualnih partnera ili zbog toga što žene nikada nisu išle na pregled, prenosi B92, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike