13.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Đukanović: Moskva i ruska crkva destabiliziraju Crnu Goru preko Beograda i SPC

Đukanović: Moskva i ruska crkva destabiliziraju Crnu Goru preko Beograda i SPC

Predsjednik Milo Đukanoviić ponovo je optužio Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu za revizionizam i destabilizaciju Crne Gore u, kako se navodi, pokušaju da udovolji “imperijalnim ambicijama” službene Moskve i “velikosrpskim ambicijama Beograda”, piše RTS.

Kabinet crnogorskog predsjednika oglasio se povodom izjave mitropolita ruske crkve Ilariona, koji je rekao da postupci Mila Đukanovića, “usmjereni na stvaranje sukoba u zemlji, kao i ometanje ustoličenja mitropolita Joanikija, predstavljaju – sramotu Crne Gore”.

U priopćenju iz Kabineta crnogorskog predsjednika navodi se da usprkos blistavoj tradiciji prijateljskih odnosa, “aktualna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizirati Crnu Goru i skrenuti je s puta europskih integracija”.

Ilarion je za TV Rusija24 sinoć izjavio da je “sramota za Crnu Goru što je na njenom čelu lider koji nije u stanju ujediniti stanovništvo, koji radi na tome da dođe do podjela, konflikata. Sramota je bila i to što srpski patrijarh, koji je došao kako bi ustoličio mitropolita, nije mogao mirno doći do Cetinja jer su pristaše Đukanovića angažirali ljude koji su ga u tome sprječavali”.

Iz kabineta Đukanovića poručuju da “ove najnovije izjave mitropolita Ilariona, i (ranije) ministra Lavrova samo potvrđuju otvoreno miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

“I to na vrlo grub i neprimjeren način od tako visokog crkvenog velikodostojnika u odnosu prema šefu države tradicionalno prijateljske prema Rusiji, kome je koliko prošle godine povodom uskrsnih praznika poželio dobro zdravlje, pomoć od Gospoda i blagoslovio njegove uspjehe u misiji koju obavlja”, navodi se u priopćenju.

Ilarion se, tvrde, “napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka SPC u Crnoj Gori”, a da je navode u srpnju 2011. tijekom posjeta Podgorici na sastancima s crnogorskim dužnosnicima iza zatvorenih vrata, govorio sasvim drukčije, odnosno da je govorio “o mogućem modelu ustrojstva SPC u našoj zemlji”.

Mitropolit Ilarion je, kažu, svega par dana nakon ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, “na približno isti način grubo zamijenio teze i cinično komentirao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC na Cetinju”.

“Time je, između ostalog, dodatno potvrdio otvoreno priznanje ministra Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Ruske Federacije u inozemstvu. Potvrđuje se da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni”, smatra Đukanović.

Komentar Lavrova o događajima na Cetinju bio “ispod razine” šefa diplomacije Rusije

Za nedavni komentar Lavrova o događajima na Cetinju, povodom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, kažu da je bio “ispod razine” šefa diplomacije jedne Rusije i njegovog osobnog ugleda”.

Ocjenjuje se da je riječ o “nastavku otvorene agresije Moskve prema Crnoj Gori”, koje se, kako navode, gleda i kroz “najdrskije plasiranje izmišljotina”, čak na kanalu Odjela za vanjske crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve, kao što je prenošenje izjave “nekog episkopa Crkve Srbije” da na nedavnim događajima na Cetinju nije bilo ni 500 ljudi, koji su govorili loše srpski i da su Albanci.

Opovrgnuvši te navode, iz Kabineta kažu da je to “najobičnija podvala”, te da je “4. i 5. rujna na prosvjedima bilo više tisuća Cetinjana i drugih građana Crne Gore, i da su uglavnom govorili crnogorski, ali je bilo i onih koji govore srpski, i da su svi bili jedinstveni u odbrani dostojanstva prijestolnice i svoje države Crne Gore”.

“U odnosu na paralele koje (Ilarion) Alfejev čini između crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Ukrajini, napominjemo da crkveno pitanje u Crnoj Gori nije nastalo sada, prije nekoliko godina, ili desetljeća, već da je prije jednog vijeka otvoreno upravo nekanonskim ukidanjem domicilne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, što se u Moskvi vrlo dobro zna”, piše u priopćenju.

U priopćenju se navode još neke izjave mitropolita Ilariona iz prošlosti i tvrde da ni “100 godina od osnivanja SPC, te prisustva ogranka u Crnoj Gori, većina pravoslavaca u našoj zemlji, prema posljednjim istraživanjima 57 posto, ne identificira se s jurisdikcijom Patrijaršije iz Srbije”.

“Ne iz dogmatskih razloga, kao što to nije bio slučaj ni u Ukrajini prema Moskovskoj patrijaršiji, nego zato što većina pravoslavaca Crne Gore ne želi slijediti etnofiletističku jeres (pr. p. religiozni nacionalizam) i imperijalne ciljeve Beograda ili Moskve, ciljeve protivne i evanđeljskoj i soteriološkoj misiji Svete pravoslavne Crkve”, stoji u priopćenju iz Kabineta crnogorskog predsjednika.

Podsjećaju da su Lavrov i Ilarion u razmaku od pet dana ovog mjeseca izjavili isto: “da je Crnogorska pravoslavna crkva dio Srpske pravoslavne crkve”, piše RTS.

Najnovije

Još iz rubrike