13.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U sigurnim školama uče djecu postupiti kod potresa: Ako je potres, sakrijem...

U sigurnim školama uče djecu postupiti kod potresa: Ako je potres, sakrijem se pod stol, ali ako je stol staklen…

Zbog klimatskih promjena mogu se očekivati češće poplave, suše te ekstremni zimski uvjeti ili toplinski valovi. I dalje se zemlja trese, a među najugroženijim skupinama u kriznim situacijama su djeca.

Nakon zagrebačkog i niza potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, učenici su u vježbi pokazali da su dorasli svim izazovima, a Crveni križ je udijelio i oznaku Sigurna škola.

U slučaju potresa, ovih 28 školaraca zna što učiniti. Iz školskih klupa, pravac ispod njih – sve su to naučili upravo na nastavi.

”Naučila sam da kad bude potres da se sakrijem ispod stola, ali ako je stol staklen, da se odmaknem od njega i sakrijem u kut i prekrijem glavu rukama”, rekla je Marta Špoljarić, učenica 3. razreda OŠ Josipa Račića u Zagrebu.

”Naučio sam da kad je potres da ne moramo se bojati jer to prođe za neko vrijeme”, izjavio je Jakov Galić, učenik 3. razreda OŠ Josipa Račića u Zagrebu.

”Sad mi je puno lakše kako se mogu zaštiti i kako napraviti da dođem na sigurno”, izjavio je Andrija Klišanin, učenik 3. razreda OŠ Josipa Račića u Zagrebu.

10 razreda prošlo je takvu obuku u jednoj zagrebačkoj školi. Pravila ponašanja tijekom izvanredne situacije uspješno su usvojili sa svojom učiteljicom razredne nastave.

”Ovaj vid radionica nama učiteljima je interesantan jer one su nam motivacija kako ćemo povezivati s gradivom iz određenih predmeta i ono najvažnije, s građanskim odgojem i obrazovanjem i svim drugim međupredmetnim temama”, rekla je Dragana Rakonca, učiteljica razredne nastave u OŠ Josipa Račića u Zagrebu.

Zagrebački potresi i oni u Sisačko-moslavačkoj županiji nisu ostavili velikog traga u njihovim učionicama. Škola slavi 50 godina, a o kriznim situacijama ovdje se uči posljednje 3 godine.

”Pokazalo se zapravo iznimno učinkovito. Imali smo do sada dvije vježbe evakucije i uskoro ćemo imati novu vježbu. Vidjeli smo da se djeca dosta dobro snalaze”, kazao je Franjo Gudelj, ravnatelj OŠ Josipa Račića u Zagrebu.

Uz pjesmu je sve lakše, a nakon naučenog gradiva stižu i pohvalnice Crvenog križa koji je dodijelio i oznaku Sigurna škola. Dobilo ju je 88 škola i vrtića u Hrvatskoj, a edukaciju je prošlo gotovo 5 i pol tisuća učitelja.

”Kroz oblik doživljajne pedagogije koju smo ovdje primijenili, omogućujemo da djeca ne završe sa trajnim traumama zbog toga što su bila suočena s nekim kriznim događajem”, izjavio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Kako zaštititi sebe i druge učenici su naučili za čistu peticu. Sve s nadom kako znanje neće morati primijeniti u praksi, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike