3.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Novaković: Ako se izvanredni pravni lijek ne uputi Vrhovnom sudu to znači...

Novaković: Ako se izvanredni pravni lijek ne uputi Vrhovnom sudu to znači da smo gotovi

Ima li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potrebe i smisla? Nakon niza odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o obustavljanju postupaka protiv najviših dužnosnika zbog odluka Upravnog suda, to se tijelo ne može baviti povredama načela poštenog vjerodostojnog i transparentnog obnašanja dužnosti.

Povjerenstvo se obratilo DORH-u u nadi da će isti od Vrhovnog suda zatražiti preispitivanje odluke kako bi se mogli nastaviti baviti predmetima poput Borg odnosno Agrokor u slučaju premijera Plenkovića ili pak slučaja Albanija predsjednika Milanovića. Vrhovni sud može pokrenuti postupak izvanrednog preispitivanja presuda Upravnog suda no nepoznato je hoće li to i učiniti.

O svemu ovome u RTL Danas govorila je šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Novaković kaže kako Povjerenstvo ima još 200-tinjak predmeta: “Dakle nije poanta da mi nemamo posla. Poanta je i kakva je ovo poruka. Imate raznih predmeta, od imovinskih kartica preko zlouporabe. Međutim ovo je bio jedine, radi se o dva članka u zakonu koji su bili preventivni i koji su bili iznimno bitni.”

Kaže kako proces neće ići tako brzo: “U nekom drugom sastavu Povjerenstva ćemo moći eventualno ponovno otvarati ove predmete, u ovom zasigurno ne. Ako DORH to ne učini, ako izvanredni pravni lijek ne uputi Vrhovnom sudu to znači da smo gotovi.”

Kaže kako će se situacija riješiti za godinu i pol: “S obzirom na praksu koju imamo u drugim predmetima to je neki vremenski okvir.”

Kaže kako je Povjerenstvo na meti već četiri godine: “Od kad samo na mandatu, dakle ovo novo povjerenstvo, smo na meti. Prvo smo imali radnu skupinu ministra Kuščevića gdje se isto htjelo članak 5 micati nakon toga, imali smo čak i presicu premijera posvećenu samo nama i odluci Povjerenstva na kojoj nam je rečeno da smo se zabili autogol i da to tako neće ići. Nakon toga imamo daljnje političke istupe, nakon toga imamo da, Upravne sudove koji su odlučili kako su odlučili. Ja naprosto ne mogu to, to su faktičke činjenice, nije nešto što sam ja izmislila. To tako je išlo, to je kronologija. Zašto je to tako, ja ne znam.”

Istaknula je kako je od početka problem sa zakonom, odlukama i načelima Povjerenstva.

“Iz Sabora smo dobivali takve poruke. I sada smo konačno dobili i presude Upravnih sudova i presude Visokih upravnih sudova i sad smo tu gdje jesmo.”

Kaže kako se ovakvim slučajevima, kao što je Borg ili predsjednikovog puta u Albaniju ne mogu baviti druge institucije: “U ovom trenutku to zapravo ne možemo više ni mi.”

Kaže kako cijela ova situacija traje već godinu dana: “Ovo je sad samo javnosti prezentirano odjednom, ali to je zapravo godinu dana poznato. Hoće li se opustiti, ja ne znam. Ja znam da je sad evo u toku izrada novog zakona i nadam se da će u tom novom zakonu, a svi se kao želimo boriti protiv korupcije, riješiti se i pitanje načela.”

S obzirom na to da zakon svi jako dugo čekamo, na pitanje kad će zakon, Novaković odgovara: “Ja sam u toj radnoj skupini od kad sam na mandatu. Dakle četiri godine. Mijenjali smo se ministri, mijenjali su se voditelji radne skupine, zakona nema. Navodno bi trebao biti do kraja godine. ja u to ne vjerujem.”

Kaže kako nemaju informaciju za problematičan članak koji je Povjerenstvu bitan.

“Zakon je loš, ali ako će ga se mijenjati na gore, onda je bolje da ostane ovakav.”

Pretpostavlja kako će se prije izbora novih članova za Povjerenstvo zakon donijeti.

Najnovije

Još iz rubrike