4.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Za srbijanski sud malo vrijedi Hrvat ubijen na Ovčari: Najviše 7.600 eura...

Za srbijanski sud malo vrijedi Hrvat ubijen na Ovčari: Najviše 7.600 eura za gubitak života u masakru

Fond za humanitarno pravo iz Beograda (FHP) prenio je informaciju prema kojoj je Prizivni sud u Beogradu potvrdio tri presude Prvog osnovnog suda u Beogradu kojima je dosuđena naknada štete članovima obitelji ubijenih na Ovčari u studenom 1991. godine. Isto tako sud je obvezao Ministarstvo obrane Republike Srbije da isplati novčane iznose na ime naknade štete zbog smrti bliske osobe, prenosi Večernji list.

– Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da su ovi postupci rijetki primjeri efikasnog suđenja u postupcima za naknadu štete, ali da su dosuđeni iznosi žrtvama neprimjereno niski i da ne odgovaraju standardima koje je uspostavio Europski sud za ljudska prava (ESLJP), navode iz FHP-a.

Podsjećaju i kako su presudom Okružnog suda u Beogradu, iz 2009. godine, osuđeni pripadnici Teritorijalne obrane Vukovar i dobrovoljačke jedinice „Leva supoderica“, koje su obje djelovale u sastavu JNA, (Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba) na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari od kojih su identificirane 193 osobe koje su po imenu i prezimenu navedene u kaznenoj presudi.

Prvostupanjska presuda je potvrđena presudom Apelacijskog suda u Beogradu 2017. godine. Iz FHP navode kako na osnovu kaznene presude obitelji ubijenih su pokrenule parnične postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe protiv Ministarstva obrane Srbije, tražeći naknade od po 2 milijuna dinara.

Nacionalni sudovi su u tri dosadašnje parnice dosudili iznose u rasponu od 700.000 do 900.000 dinara (oko 7.600 eura) za svakog tužitelja pojedinačno, smatrajući dosuđene iznose adekvatnim za naknadu nematerijalne štete po ovom osnovu.

– FHP smatra da, unatoč tome što su sudovi usvojili tužbene zahtjeve i što su postupci pravomoćno okončani u roku od dvije godine, što su rijetki pozitivni primjeri efikasnog postupanja, dosuđeni iznosi ne zadovoljavaju standard pravične naknade zbog smrti bliske osobe, odnosno navedeni iznosi su neprimjereno niski i nisu u skladu sa standardima Europskog suda za ljudska prava, ističu iz FHP.

Podsjećaju kako je u slučaju Brdar protiv Hrvatske ESLJP dosudio naknadu od preko 23.000 EUR za nestanak člana obitelji tijekom vojne akcije u Hrvatskoj u kolovozu 1995. godine. Iz tog razloga FHP smatra da dosuđeni iznosi pred sudovima Srbije u ovim postupcima ni približno ne odgovaraju sumi koju je ESLJP smatrao pravednom u istovjetnoj situaciji zbog čega su se članovi obitelji ubijenih obratili Ustavnom sudu Srbije kako bi ostvarili pun iznos naknade koji im pripada.

– Obveza sudova u Srbiji je da budu upoznati sa najnovijom praksom ESLJP i da postupaju u skladu sa njom. ESLJP je u spomenutoj presudi još 2018. godine dosudio novčani iznos koji je smatrao pravednim u toj situaciji. Odluka sudova u Srbiji da dosuđuju trostruko manji iznos tužiteljima u ovim postupcima govori o nespremnosti domaćih sudova da primjenjuju praksu ESLJP-a i time obvežu Srbiju na isplatu naknade štete koja je u skladu sa međunarodnim standardima, čime bi osigurali pravedne reparacije žrtvama ratnih zločina, zaključuju iz FHP, prenosi Večernji list.

Najnovije

Još iz rubrike