5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Lauc pohvalio Plenkovića: Marketingaši pandemije će pasti u očaj kada čuju...

VIDEO Lauc pohvalio Plenkovića: Marketingaši pandemije će pasti u očaj kada čuju što je rekao naš premijer

Znanstvenik Gordan Lauc osvrnuo se na jučerašnji govor premijera Andreja Plenkovića:

“Mislim da će marketingaši pandemije pasti u očaj kada čuju što je danas rekao naš premijer. Malo ih mogu utješiti naslovi koje mediji izvlače iz ove izjave, no neka se i oni malo vesele. Vi poslušajte iz prve ruke, ili pročitajte moj sinopsis (u zagradama su moji komentari – to premijer nije izgovorio, no podrazumijeva se):

– premijer podsjeća da je 93% svih preminulih (sa i od SARS-CoV-2) starije od 60 godina

– ulazimo u jesen (sezonalnost sada radi protiv nas) i apeliramo na sve one starije životne dobi, osobito na njih, da se cijepe da se na taj način zaštite jer su oni najizloženija skupina (znači i drugi se naravno mogu cijepiti i tako umanjiti rizik teškog oblika bolesti, no to će imati mali utjecaj na broj teško bolesnih i preminulih – cijepljenjem mlađih od 60 mijenjamo samo onih 7%. Da to i prepolovimo, efekt na ukupan broj smrti je 3%)

– cjepiva ima više nego dovoljno, dakle mi smo s aspekta Vlade učinili sve što smo trebali

Za razliku od brojnih drugih Vlada, naša Vlada je vrlo jasno identificirala najvažniji problem na koji se treba fokusirati. Bojim se da u Hrvatskoj neće biti ništa od planiranih bonusa iz proračuna pandemijskog marketinga. Još kada praktično svi naši epidemiolozi ne bi radili u institucijama koje su najveći profiteri u ovoj pandemiji, možda bi i neke odluke o “mjerama” bile više utemeljene na činjenicama i zdravoj logici. Primjerice HZJZ je morao raditi rebalans prihoda budući da su u 2020. godini uprihodili oko 100 milijuna kn više od plana, a čak i nakon rebalansa im je više od 61 milijuna kn ostalo kao višak prihoda koji uz sav trud nisu uspjeli potrošiti (https://www.hzjz.hr/…/II.Rebalans-Financijskog-plana…).

Jako je teško od ljudi koji su do sada stalno bili u besparici očekivati da se samoinicijativno odreknu ovako lijepih viškova prihoda…”, napisao je Lauc.

Najnovije

Još iz rubrike