7.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska VIDEO 30. obljetnica Bitke za Vukovar: Inženjerijska bojna Hrvatske vojske stigla u...

VIDEO 30. obljetnica Bitke za Vukovar: Inženjerijska bojna Hrvatske vojske stigla u Vukovar

Sretan sam što Inženjerijska bojna u Vukovar dolazi u vrijeme kada obilježavamo 30. obljetnicu Bitke za Vukovar, dana u kojima se branio grad heroj, rekao je Banožić, prenosi MORH.

Svečano obilježavanje dovršetka projekta izgradnje, uređenja i opremanja vukovarske vojarne “204. brigade HV-a” i dolazak Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vukovar, održano je u petak, 17. rujna 2021. godine, u okviru obilježavanja 30. obljetnice Bitke za Vukovar.

Svečanosti u vojarni “204. brigade HV-a” nazočio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, generali i pripadnici Hrvatske vojske te izaslanstva Hrvatskog sabora, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić izrazio je dobrodošlicu Inženjerijskoj bojni Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u vukovarsku vojarnu, koja je ponijela časno ime 204. brigade Hrvatske vojske na tridesetu obljetnicu Bitke za Vukovar.

Dolazak ove postrojbe u Vukovar širi je projekt Vlade Andreja Plenkovića, koji je započeo prije nekoliko godina, a u okviru kojega se Hrvatska vojska, uz Vukovar, vratila u Sinj, Varaždin i Pulu, odnosno tamo gdje je uvijek bila i tamo gdje oduvijek pripada.

“Sretan sam što Inženjerijska bojna u Vukovar dolazi u vrijeme kada obilježavamo 30. obljetnicu Bitke za Vukovar, dana u kojima se branio grad heroj i naša Hrvatska”, rekao je ministar istaknuvši kako je važno, uz zahvalnost i divljenje prema braniteljima grada na Dunavu, odnos prema Vukovaru iskazati vidljivim potezima poput ovog današnjeg.

Ministar se osvrnuo na neraskidivu povezanost Hrvatske vojske i Vukovara istaknuvši kako je Hrvatska vojska pomagala Vukovaru kada je god to bilo potrebno. Dolaskom Inženjerijske bojne u Vukovar, značajan broj mladih obitelji naseljava se u gradu heroju, što je veliki doprinos razvoju grada.

“Naša je obveza da se Vukovaru odužimo i da svaki dan i svaki naš potez bude usmjeren ka sigurnijem životu Vukovaraca i svih građana naše domovine. Vjerujem da će neraskidiva veza Vukovara i Hrvatske vojske biti zalog upravo takve, sigurnije budućnosti i uspješne, pobjedničke Hrvatske!”, poručio je ministar Banožić osvrnuvši se na 30. obljetnicu Bitke za Vukovar i doprinos hrabrih vukovarskih branitelja koji su za Hrvatsku dali doslovno sve.

Zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Ivan Liović kazao kako je Hrvatska vojska dolaskom u Vukovar uvijek bila dio herojskog grada, a svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja zauvijek ćemo se prisjećati.

“Posebno hvala ministru Banožiću i načelniku Glavnog stožera OS RH admiralu Hranju te svima onima koji su pokrenuli projekt dolaska Hrvatske vojske u Vukovar te nam ovdje osigurali izvrsne uvjete za život i rad”, rekao je pukovnik Liović.
Proces dolaska Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u vojarnu “204. brigade HV” u Vukovaru započeo je početkom 2017. Od tada do danas nastavljena je kontinuirana izgradnja i uređenje objekata neophodnih za dolazak cjelokupne postrojbe.

“Vojarna 204. brigade HV” u Vukovaru danas je izgrađena u cijelosti. U njoj se očekuje rad 250 pripadnika Hrvatske vojske. Vrijednost projekta je 50,3 milijuna kuna. Temeljna zadaća Inženjerijske bojne je provedba inženjerijske potpore postrojbama kao i zadaća potpore civilnim institucijama u slučajevima prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća, piše MORH.

Program obilježavanja 30. obljetnice Bitke za Vukovar

Hrvatski branitelji sudionici Bitke za Vukovar pripadnici postrojbi MUP-a okupljaju se na prostoru ”stare tržnice”, a pripadnici postrojbi HV-a u Županijskoj ulici, nasuprot ”zgrade suda”

Petak, 17. rujna 2021.

10:30 Svečanost završetka radova u Vojarni 204. brigade HV-a – Vojarna 204. brigade HV
18:00 Koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske – Trg Republike Hrvatske

Subota 18. rujna 2021.

08:00 Budnica ulicama Grada Vukovara – od Vodotornja do Dvorca Eltz
10:00 Mimohod ratnih zastava – od Vojarne 204. brigade HV do Dvorca Eltz
10:00, 11:00, 14:00 i 15:00
Prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne – Trg Republike Hrvatske

09:30 – 18:00

TT zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a – uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav

Prezentacija rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja – uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav

Brod “Šokadija” HV-a na Dunavu – kod Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar

Izlaganje proizvoda braniteljskih zadruga – Ulica J.J. Strossmayera

10:00 Dolazak sudionika i uzvanika u Vukovar

– hrvatski branitelji sudionici Bitke za Vukovar pripadnici postrojbi MUP-a okupljaju se na prostoru ”stare tržnice”, a hrvatski branitelji sudionici bitke za Vukovar pripadnici postrojbi HV-a okupljaju se u Županijskoj ulici, nasuprot ”zgrade suda” te organizirano odlaze na prostor središnje svečanost

12:15 Središnja svečanost – dvorište Dvorca Eltz

Letački program: Akrobatska grupa „Krila Oluje“ i prelet MIG-ova 21

14:00 Druženje uz Najbolje hrvatske tamburaše – dvorište Dvorca Eltz

21:00 Koncert sastava Opća opasnost – Trg Republike Hrvatske

Najnovije

Još iz rubrike