13.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Studija otkrila koliko točno treća doza Pfizerovog cjepiva smanjuje rizik od zaraze...

Studija otkrila koliko točno treća doza Pfizerovog cjepiva smanjuje rizik od zaraze i teškog oblika bolest

Nova izraelska studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine otkriva da su infekcije i teški oblici bolesti COVID-19 znatno smanjeni među onima koji su primili i treću dozu Pfizerovog cjepiva, za razliku od onih koji su primili standardne dvije doze.

Razina potvrđenih zaraza bila je manja u docijepljenoj grupi za faktor 11,3, navodi se u studiji te dodaje da je rizik od teškog oblika COVID-19 u istog skupini cijepljenih s trećom dozom Pfizerovog cjepiva smanjen gotovo dvadeset puta, odnosno 19,5 posto.

Rezultati studije zasnovani su na proučavanju službenih podataka oko 1,1 milijun Izraelaca u dobi iznad 60 godina, koji su podijeljeni u dvije grupe, onu koja je primila i treću dozu cjepiva unutar pet mjeseci od primanja druge doze, te skupinu koja je primila samo standardne dvije doze.

Citirajući druga nedavna istraživanja, izraelska studija ističe da imunitet stečen cjepivom može značajno pasti u svega šest mjeseci nakon primanja druge doze cjepiva, pružajući tek dvostruko veću zaštitu nasuprot necijepljenim pojedincima. No, nakon treće doze, učinkovitost cjeiva vraća se nazad na 95 posto, odnosno razini sličnoj kakvu je cjepivo imalo protiv alfa varijante novog koronavirusa.

Izraelski znanstvenici isto tako su naveli kako su učinili sve moguće da isprave bilo kakve pristranosti u svojim podacima te su priznali da njihovi rezultati mogu odražavati i promjene u ponašanju nakon cijepljenja, a ne samo isključivo poboljšanje imuniteta. Naime, studija nije istražila razinu antitijela nakon treće doze cjepiva, već se uzdala samo u službena izvješća o novozaraženim osobama.

Jedna od autorica izraelske studije, dr. Sharon Alroy-Preis, sudjelovat će na spomenutom sastanku FDA koji se održava danas i na kojem će biti donesena odluka docjepljivanju Amerikanaca i trećom dozom cjepiva, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike