15.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Rat za prošek! S jedne strane Jadrana optužuju da je naziv presličan,...

Rat za prošek! S jedne strane Jadrana optužuju da je naziv presličan, s druge se pozivaju na 500 godina tradicije

Prošek ili prosecco pitanje je sad, barem za Talijane koji smatraju da je hrvatski prošek zbog svog naziva presličan talijanskom, iako je riječ o dva posve različita vina.

Ovaj vinski rat naši vinari smatraju neopravdanim, a hrvatski zahtjev za registraciju imena u Službenom listu Unije oštro je kritizirala Italija. Nataša Vidaković istražila je za RTL Danas koja je točno razlika između ova dva vina.

U ovom vinskom podrumu nalazi se više od 7 različitih sorti vina, a čak tisuću litara u ovim bačvama čuvaju ono posebno – prošek. Zbog načina njegove pripreme, odnosno prosušivanjem grožđa, količina dobivenog proizvoda je manja nego u drugih vina.

Nikola Birin, vlasnik vinarije u Vodicama kazao je:

“Zna se da mi otprilike od jedne tone dobijemo otprilike 150 litara samo tog proizvoda, tako da su jako mali aranžmani i zbog toga je jako skupo.”

Hrvatski prošek nažuljao j esusjede Talijane. Smatraju da je njegovo ime preslično njihovu vinu proseccu i traže da se hrvatski zahtjev za registraciju tog tradicionalnog naziva u Europskoj uniji odbaci.

Mara Bizzotto, talijanska zastupnica u Europskom parlamentu, kazala je:

“Spremni smo ići na blokadu zahtjeva Europske komisije kako bismo na svaki mogući način branili talijanski Prosecco. Jer, svima mora biti jasno da je jedini pravi Prosecco onaj koji je napravljen u našoj sjevernoj Italiji.”

Ovakvi talijanski argumenti, a posebno onaj vezan uz sličnost imena prošek, odnosno prosecco povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Wojciechowski smatra nedovoljnima da se odbije zaštita tradicionalnog imena.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, kazao je:

“I nedavno se obratio pismom u kojem je obavijestio sve zainteresirane da će hrvatski zahtjev za zaštitom prošeka biti objavljen u službenom glasilu kako bi se otvorio proces njegove zaštite.”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je pak:

“Naravno da ne bismo takav zahtjev niti podnosili kao država, kao ministarstvo, kao tijelo javne vlasti da ne smatramo da imamo potpuni pravni, povijesni, kulturni legitimitet za takvo što.”

Prošek ili prosecco – pitanje je sad. Pa smo pomoć potražili na pravoj adresi, kod istinskog poznavatelja vina.

Darko Lugarić iz Hrvatskog Sommelier kluba objasnio je:

“Evo koja je razlika, kako prepoznati prošek od talijanskog prosecca… Znači prošek je jantarno žute boje uvijek, ima ostatak šećera i dubokih je i snažnih okusa. Sladak je.

Prosecco… Vidimo i sami, imamo ugljični dioksid ili CO2 koji izlazi iz čaše. Svijetlije je boje, lagan je i aperitivan.”

Svjestan i sam da je riječ o dvjema različitim vrstama vina, Nikola, kao i njegovi kolege smatra da je samim time i vinski rat besmislen.

“Postoji 500 godina stari zapis da se prošek proizvodio u Dalmaciji i koliko znam da je prije ulaska u Europsku Uniju Hrvatska, to jest Udruga vina Dalmacije, zaštitila na razini Hrvatske prošek kao nacionalnu izvornost”, kazao je Birin.

Prije ulaska u EU, nismo imali nijedan tradicionalno zaštićen proizvod, a sada ih imamo čak 56. A kako stvari stoje, prošek bi mogao biti sljedeći, ali ne i posljednji, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike