13.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Moguća lokalno obilnija oborina, postoji opasnost od bujičnih i urbanih poplava

Moguća lokalno obilnija oborina, postoji opasnost od bujičnih i urbanih poplava

Uslijed premještanja hladne fronte sa sjeverozapada Europe, jutros padaju kiša i pljuskovi na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u zapadnoj i središnjoj unutrašnjosti, ima i pojave grmljavine. Idućih sati kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom sve više će zahvaćati i Slavoniju i Baranju, ali i jug zemlje. Najviše oborine će ipak biti na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici. Stoga ne čudi kako hidrološki sektor DHMZ-a upozorava na moguće bujične i urbane poplave.

S obzirom na prognoziranu promjenu vremena u kojoj su lokalno moguće obilne oborine, tijekom sutrašnjeg dana na području sjevernog i srednjeg Jadrana, njegove unutrašnjosti te Like i Gorskog kotara postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Fronta će brzo proći našim krajevima pa će se već tijekom noći ravedravati sa sjevera. Sutra će još biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na području Dalmacije. U nedjelju imamo novi val oborine, tako da će kraj tjedna biti osjetno svježiji, s temperaturama u unutrašnjosti većinom od 18 do 21, u gorju i niže, na moru od 21 do 25.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 17. rujna, narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za sjeverni i srednji Jadran, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije te zbog količine oborina za sjeverni Jadran, Gorski kotar i Liku.

U Gospićkoj i Riječkoj regiji očekuje se ponegdje obilnija kiša, s najvećom količinom oborine > 60 mm. U Riječkoj, Kninskoj i Splitskoj regiji ponegdje su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine > 60 %.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, javlja N1.

Najnovije

Još iz rubrike