32 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Cijene divljaju: Objavljeno što je točno i za koliko poskupjelo, ovakvu inflaciju...

Cijene divljaju: Objavljeno što je točno i za koliko poskupjelo, ovakvu inflaciju nismo imali još od 2013. godine

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska bilježi najvišu stopu inflacije od travnja 2013. godine.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su porasle za 3,1 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa inflacije još od travnja 2013. godine kada je iznosila 3,3 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast potrošačkih cijena porastao je u skladu s proizvođačkim cijenama industrijskih proizvoda, koje su u kolovozu porasle za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec lani. To je najveći skok od 2011. godine.

Godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena u ožujku ove godine je 3,5 posto, u travnju 5,8, u svibnju 7,6, u lipnju 7,2, a u srpnju 7,9 posto.

Prema statistici po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, na godišnjoj su razini najviše porasle cijene prijevoza, i to za 9,9 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

Cijene alkoholnih pića i duhana na godišnjoj su razini porasle za 5,5 posto, restorana i hotela za 4,4 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za dva posto. Skočila je i cijena komunikacija za dva posto, kao i pokućstva, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 1,2 posto.

Rast cijena je zabilježen i u segmentu rekreacije i kulture za jedan posto, a u obrazovanju i zdravlju za po 0,8 posto te za razna dobra i usluge za 0,3 posto.

Pad je zabilježen samo kod odjeće i obuće, i to za 0,5 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na srpanj ove godine, u kolovozu su prosječno bile više za 0,2 posto. Za 0,9 posto su porasle i cijene hrane i bezalkoholnih pića.

Za 0,8 posto prosječno su više i cijene rekreacije i kulture, dok su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva više za 0,6 posto, a cijene restorana i hotela za 0,3 posto. U kolovozu, u odnosu na srpanj, veća je i cijena prijevoza za 0,2 posto.

No, pad cijena na mjesečnoj razini, osim kod odjeće i obuće, zabilježen je i kod cijena raznih dobara i usluga za 0,2 posto te stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,1 posto.

Kumulativni statistički podaci za prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju rast potrošačkih cijena za 1,7 posto, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike