22.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Anksioznost u trudnoći: Uzrok, simptomi i je li opasna po zdravlje bebe?

Anksioznost u trudnoći: Uzrok, simptomi i je li opasna po zdravlje bebe?

Osjećaj tjeskobe, nemira i anksioznosti u trudnoći obično nije znak za uzbunu, no riječ je o pojavi na koju treba obratiti pozornosti i na koju treba reagirati.

Promjene raspoloženja i razdražljivost kod trudnica nisu neobična pojava, prvenstveno zbog velike promjene u hormonalnoj ravnoteži. Nakon poroda može doći do postporođajne depresije ili baby bluesa, a za vrijeme trudnoće se može pojaviti anksioznost.

Anksioznost u trudnoći može biti opasna za majku i dijete te može utjecati na slabiji razvoj i emotivne poteškoće u kasnijem životu kod djece. Budući da je tomu tako, nužno je ovaj poremećaj što prije prepoznati i liječiti ga.

Kako nastaje anksioznost u trudnoći?

Anksioznost može nastati u bilo kojem periodu trudnoće, no najčešće se pojavljuje u prvom tromjesečju, najvjerojatnije zbog intenzivnog utjecaja i promjene hormona. Riječ je o stanju koje je mnogo više od živciranja zbog primjerice jutarnjih mučnina, povećanja tjelesne mase ili drugih čimbenika.

Anksioznost u trudnoći je duže stanje koje karakterizira opći nemir, teško kontroliranje emocija i izazivanje fizičkih simptoma poput problema sa spavanjem.

Ovo su najčešći simptomi anksioznosti u trudnoći:

– osjećaj nemira i razdražljivosti neovisno o vanjskim utjecajima

– osjećaj nezadovoljstva i nemira bez prestanka

– nemogućnost kontroliranja ružnih misli

– panični napadaji

– osjećaj težine u tijelu, napetost mišića, posebice vrata i čeljusti

– problemi s uspavljivanjem, noćne more i noćno buđenje

– teško umirivanje i opći osjećaj bezvoljnosti

Ovi simptomi su individualni i kod nekih se trudnica mogu pojavljivati u većoj ili manjoj mjeri, no većina njih s vremenom može postati sve jača ukoliko se ne tretira. Uz anksioznost u trudnoći može se pojaviti i depresija čiji simptomi obično uključuju ljutnju, gubitak samopouzdanja, gubitak koncentracije i opći osjećaj bezvoljnosti.

Utječe li anksioznost u trudnoći na fetus?

Osjećaj nemira i tjeskobe, osim na trudnicu može imati negativan utjecaj na fetus. Visoke razine anksioznosti u trudnoći, pokazalo se, mogu rezultirati poteškoćama pri porodu. Pojava tjeskobe u ranom periodu trudnoće može imati utjecaj na gubitak bebe, a anksioznost u drugom i trećem tromjesečju može rezultirati poteškoćama pri porodu i razvoju djeteta u kasnijoj dobi.

Istraživanja pokazuju kako anksioznost u trudnoći utječe na društveno ponašanje i plodnost djeteta kod odrastaju. Također, veći je rizik da će dijete imati emocionalne probleme, hiperaktivni poremećaj, probleme s koncentracijom i kognitivnim razvojem. Anksioznost u trudnoći pokazala se kao uzrok loše komunikacije s djetetom, no na to utječe i generalni pesimizam.

Razlog za to je činjenica da se mozak djeteta te živčani sistem razvija kroz cijelu trudnoću, posebice u periodu trećeg tromjesečja. Za vrijeme trudnoće je kompletni živčani sustav posebno osjetljiv zbog čega na njega mogu utjecati vanjski uzroci poput anksioznosti trudnice. Regije mozga kod fetusa na koje anksioznost najviše utječe su vrlo važne za kognitivno, emotivno i društveno razvijanje kasnije u životu.

Studije pokazuju kako anksioznost u trudnoći može izazvati sporije razvijanje bebe, niže akademske uspjehe, povećanu emotivnu reakciju te bihevioralne probleme kroz vrijeme adolescencije. Svi ovi podaci pokazuju kako je anksioznost u trudnoći važna stvar koju je potrebno dijagnosticirati i liječiti na vrijeme.

Anksioznost u trudnoći i porod su također povezani jer se pokazalo kako tjeskoba može izazvati odljuštenje posteljice, otežanu prehranu ploda, preuranjeni porod te porod carskim rezom.

Liječenje anksioznosti u trudnoći

S obzirom na to da sama trudnoća može biti uzrok tjeskobe, neke simptome bi bilo dobro što prije izliječiti. Anksiozni poremećaj u trudnoći tretira se psihoterapijskim tehnikama, psihološkom potporom i pripremom trudnice na porod i majčinstvo.

Kod liječenja anksioznosti u trudnoći mogu se koristiti različite psihološke tehnike, a obično se izbjegava uzimanje lijekova. Cilj je postizanje zadovoljavajućeg života kod žene. Psihološko stanje trudnice potrebno je pratiti kroz cijeli period trudnoće, ali i nakon poroda.

Majkama se savjetuje majčinsko savjetovanje posebice ako doživljavaju strah od poroda ili majčinstva, što je normalna i uobičajena stvar. Obiteljima trudnice se savjetuje stalna komunikacija i pružanje podrške trudnicama kojima je važno pokazati da nisu same u svojim mislima te da se iz svega toga mogu izvući kako bi sačuvale svoje zdravlje i zdravlje svog djeteta, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike