6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković zbog Borga i Milanović zbog puta u Albaniju ipak na Povjerenstvu

Plenković zbog Borga i Milanović zbog puta u Albaniju ipak na Povjerenstvu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ipak je na dnevni red stavilo predmete koji se tiču afere Borg, otvorene protiv visokih Vladinih dužnosnika, premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića te bivših članova Vlade, Martinu Dalić i Božu Petrova, piše N1.

Povjerenstvo je prije tri godine otvorilo te predmete, kako bi se utvrdilo je li povrijeđen članak 5 Zakona o sprješavanju sukoba interesa, odnosno jesu li povrijeđena načela obnašanja javne dužnosti načinom na koji se pisao lex Agrokor.

Prvo je premijer Plenković tražio izuzeće predsjednice Povjerenstva, Nataše Novaković, iz odlučivanja zbog zaposlenja u HUP-u, kojeg je izdašno financirao Ivica Todorić, a onda je presudom Visokog upravnog suda u slučaju Bandić početkom godine Povjerenstvu praktički oduzet glavni alat za odlučivanje.

Zaključeno je da nemaju ovlasti odrediti je li netko savjesno, odgovorno, pošteno i časno obnašao svoju dužnost, jer za to nije predviđena novčana kazna.

U uvodnom izlaganju na sjednici u petak, predsjednica Povjerenstva, Nataša Novaković, obrazložit će zašto su ti predmeti na sjednici i kako će se o njima donijeti odluka. Isto vrijedi i za putovanje predsjednika Republike, Zorana Milanovića, u Albaniju prošlo ljeto, kada je prvo rekao da se radi o privatnom, a onda o službenom putovanju, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike