32 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković nastavlja polemiku s Milanovićem oko VSRH: Bizarno mi je da na...

Plenković nastavlja polemiku s Milanovićem oko VSRH: Bizarno mi je da na pitanje odgovori – Tko je ta osoba? To je iskaz nepoštovanja; Vanđelić se bavi politikom, to je jasno kao dan

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade dao je izjavu.

Komentirajući današnju sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković je rekao:

“Posebno je bitna odluka o beskamatnim zajmovima za područja pogođena potresom. Država želi pomoći kako je to činila i dosad u različitim okolnostima, prenosi N1.

Ponovio bih apel sugrađanima – iskoristimo cjepiva, cijepite se, posebno stariji. Sva empirija upućuje zašto je dobro cijepiti se.

Molimo sve roditelje, bez obzira na privatne stavove, poštujmo stavove epidemiologa i struke, i pomozimo djeci da što duže budu u razredima, da imaju nastavu u školi.”

Odnos Ministarstva i Fonda

O odnosu Ministarstva graditeljstva i Fonda za obnovu rekao je:

“Razgovarali smo jučer o obnovi i u Saboru, predstavili smo važne točke za izmjenu Zakona, svi rade na tome. Vlada je političko tijelo, ministar ima politički mandat, a ostali nemaju politički mandat nego su tu da obave stručan posao i svatko se treba držati onoga za što je nadležan, a ne se baviti politikom.

Na pitanje bavi li se Damir Vanđelić politikom, rekao je: “To je jasno kao dan.”

“Ministar Horvat i sve službe dobile su zadati da pripreme izmjene Zakona i da stvar krene naprijed. Nije pitanje osoba nego odgovornosti i obnova mora krenuti naprijed”, dodao je.

O izboru predsjednika Vrhovnog suda

O izboru predsjednika Vrhovnog suda rekao je: “Vodit ćemo konzultacije na tu temu. Nisam vidio odgovor DSV-a Odboru za pravosuđe.”

Komentirao je i izjavu Zorana Milanovića koji je rekao da nema pojma o čemu premijer priča: “Profesorica Turković je ugledna profesorica, već je osam i pol godina sutkinja Suda za ljudska prava u Strasbourgu, izabrana je i kao potpredsjednica tog suda. Ona poštuje pravni poredak. Kada su se na Pantovčaku očito obavljale konzultacije oko predsjednika Vrhovnog suda, tada je očito veći broj ljudi bio kontaktiran. Jedna od osoba koju je Ured predsjednika kontaktirao, bila je profesorica Turković.

Bila je u kontaktu sa mnom i rekao sam da će imati našu potporu ako to bude ona. Kad je to došlo do Milanovića, on je očito odustao od toga da nju predloži. I ovo smo pitanje rješavali konstruktivno. Zašto je nismo spominjali? Čuvali smo njezin dignitet i reputaciju, ali i reputaciju Hrvatske. Dosta s teorijama zavjere, pogledajmo tko je od početka konstruktivan i čeka neku vrstu signala da se dogovorimo. Ustav kaže da predsjednik predlaže, a parlamentarna većina odlučuje.

Poštujući prof. Turković, ja o njoj nisam govorio, no kako je to izašlo u novinama, čini mi se da je bilo nužno nakon jučerašnjih insinuacija objasniti. Bizarno mi je da predsjednik Republike na pitanje odgovori: Tko je ta osoba? To je iskaz nepoštovanja.

Postojala je osoba koja bi bez problema dobila podršku većine da je sudjelovala u javnom pozivu, da je procedura bila zakonita, ta tema bi bila iza nas. Ne znam koji je razlog da nekoga tko je po svim kvalifikacijama indiciran za taj posao, takav kalibar uglednog pravnika, i još imate jasan feedback… Nije istina da HDZ nekoga odbija.”, prenosi N1.

VIDEO Plenkovićev sraz sa Sandrom Benčić: Dobronić Vam nije dobar zbog slučaja Agrokor, izazivate četvrti krug

Jandroković: U dilemi smo. Dobronić nije u potpunosti osoba koja bi mogla obavljati visoku dužnost predsjednika VSRH

Najnovije

Još iz rubrike