14.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put...

Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put slijedi nova pravila

Mnoštvo kanala pokreta “Querdenken” od danas je izbrisano s Facebooka, objavio je Der Spiegelov portal večeras kao prijelomnu vijest, kao i sa svih drugih platformi koje pripadaju kompaniji, poput Instagrama.

Riječ je o pokretu nastalom u Stutgartu sredinom prošle godine, unutar čijih mreža se otada diljem Njemačke organiziraju protesti i akcije protiv epidemioloških mjera, u pravilu s izrazito antivakserskom pozadinom i često s pozicija teorija zavjera u nekom obliku.

Ako bi se pokret moglo s nečime uspoređivati, na tom tragu bio bi, primjerice, američki QAnon.

Facebook je u četvrtak navečer objavio da je nakon nekoliko mjeseci priprema krenuo u brisanje kompletne mreže pokreta Querdenken iz Njemačke kao i onih koji su s pokretom povezani.

Facebook zasad nije objavio koliko je profila i stranica izbrisano, ali njemački mediji navode da je već na početku riječ o oko 150 grupa, profila i stranica. Potpuno je nestao “Querdenken711” iz Stuttgarta kojega je pratilo 30.000 ljudi. Organizator skupine Michael Ballweg nestao je sa svim svojim profilima.

Facebook je svoj postupak objasnio time što se s dotičnih računa stalno i iznova, i to koordinirano, kršilo pravila na Facebookovim platformama:

“Tu spadaju brojne objave lažnih informacija vezanih uz zdravlje, govor mržnje i pozivi na nasilje.”

Objavu ovakve akcije Facebooka potpisuje Nathaniel Gleicher, šef sigurnosti ove kompanije na razini svijeta, te Semjon Rens, odgovoran za pravne postupke kompanije u političkim temama.

U objavi se objašnjava da je ovdje riječ o drugačijoj situaciji od uobičajenog uklanjanja sadržaja poput poziva na nasilje, mobbing, odnosno lažnih informacija.

“U pojedinim slučajevima je jasno da je riječ o prijestupima organiziranih skupina, koji ciljano i koordinirano nastoje podržavati nedopustive postupke svojih članova i uporno ponavljaju kršenja naših pravila”, navodi se:

“U prvom redu je riječ o širenju teorija zavjere o ‘koronadiktaturi’. Ovim narativom se mjere njemačke vlade u zaustavljanju covida-19 predstavljaju kao dio sveopćeg plana kojim bi se ukinulo slobode i temeljna prava naših građanki i građana.”

Facebook je naveo i to da je riječ o, “prema njihovim spoznajama”, skupinama koje su se proširile diljem interneta te “u pravilu posežu za nasiljem u borbi protiv protuepidemijskih mjera”, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike