3.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ivana Pavić Šimetin: Priznajem, brojke su nas iznenadile

Ivana Pavić Šimetin: Priznajem, brojke su nas iznenadile

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, komentirala je trenutnu epidemiološku situaciju.

“Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji zarazniji delta soj”, rekla je u Dnevniku HTV-a Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

“Delta soj češće uzrokuje kliničku sliku i djeca nisu toliko bez znakova bolesti, kao što su bila prošle školske godine. Očekivali smo porast, ali je on ipak malo veći nego što smo se nadali”, veli i dodaje kako je dio brojki zacijelo veći i zbog početka školske godine jer se više djece testira.

Pavić Šimetin naglasila je kako su za djecu od 12 i više godina registrirana dva cjepiva – Pfizer i Moderna te da se dosad cijepilo 1.500 djece od 12 do 14 godina. Cijepilo se 28.000 djece od 15 do 19 godina. Smatra da bi se trebalo više mladih ljudi cijepiti – naročito studenata i maturanata.

Na pitanje trebaju li se pravila nošenja maski u školama standardizirati s obzirom na to da se virus među školarcima itekako širi kazala je kako se radi o odluci Stožera prema kojoj nema potrebe nositi maske ukoliko se može osigurati razmak od 2 metra. U tom slučaju nema ni opravdanja inzistirati na maskama, smatra.

“Tijekom protekle školske godine, a to vrijedi i za ovu – odluka o tipu nastave je na županijskom stožeru. Razlog je taj što, ako je u jednoj školi situacija pogoršana, ne znači da je isto i u drugim školama u županiji. Taj se princip lani pokazao efikasnim obzirom da su djeca puno vremena provela u učionicama. Razlog zašto djeca odlaze na ‘online nastavu’, a tako je navedeno i u dokumentima WHO-a jest ‘kad se zaraza širi u školi i kad se iz škole širi na ostalu populaciju’”, poručila je Pavić Šimetin, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike