Dušan Ivković jednom je otkrio zašto nije htio puno pričati o vezi sa slavnim izumiteljem: Tesla je doista moj rođak

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Ivković preminuo je rano jutros u Beogradu. Jedan od najuspješnijih košarkaških trenera u Europi, koji je osvojio brojne medalje kao trener reprezentacije Jugoslavije, a kasnije i Srbije, a vodio je i brojne košarkaške klubove, jednom prilikom je otkrio da je u rodu sa slavnim znanstvenikom Nikolom Teslom, prenosi Blic.

– Najradije ne bih, ali hajde. Jednom su me pozvali u neki televizijski žiri i u jednom trenutku ulazi Dejan Tomašević (bivši košarkaš) sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista jeste djed. Otac moje bake Olge, dakle moj pradjed Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra. U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu stoji: „Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on želi studirati elektrotehniku kao ti…“

– Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog stoljeća i Tesla se brinuo o njima. I da se vratim na onaj dukat sa početka priče. Kad su se rađale moje dvije sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u listopadu 1943, a Tesla je umro na Božić te godine. Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo tko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to uopće spominjem, izjavio je.

Prema pisanju srpskih medija, Ivković je umro u 78. godini od posljedica herpesa i vode u plućima, prenosi Jutarnji.

Share This Article