17.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Prvi put je nakon 15 godina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu ostalo...

Prvi put je nakon 15 godina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu ostalo slobodnih mjesta – koji je razlog?

I nakon jesenskog roka jedan od najtraženih studija, Medicinski fakultet u Zagrebu neće popuniti upisnu kvotu. Ne zato što nema dovoljno kandidata već zato što nema dovoljno onih koji zadovoljavaju kriterije jer nisu položili prijemni ispit. Koji su razlozi?

Bivši gimnazijalac i budući student medicinskog fakulteta u Zagrebu, prijemni ispit položio je u ljetnom roku, ali kaže nije to bio nimalo lagan zadatak.

“Ovo je jako teško – to mi je prošlo kroz glavu i ono već sam zamišljao hoću li u Rijeku ili u Split na medicinu jer stvarno je bilo zahtjevno. Nakon prijemnog smo prepričavali dojmove i svi smo stekli taj dojam da je bilo teško”, rekao je Marko Zeljko, student prve godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prijemni ispit nosi 60 % bodova potrebnih za upis na studij medicine. Maturanti 3 sata pišu gradivo iz biologije, kemije i fizike, a da bi položili, točno moraju riješiti najmanje 55% testa.

“Matura je znatno, znatno lakša od prijemnog, to smo svi znali kad smo pristupali. Meni je kemija bila najteža i stekao sam dojam da je tako i drugima bilo”, dodao je.

Prvi put nakon 15 godina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu nije popunjena upisna kvota. Na ljetnom roku prijemnom ispitu pristupilo je 967 učenika,a položilo ga je njih 274. Na jesenskom roku prijemni ispit pisalo je 176 kandidata, a položilo ga je njih 46.

Nakon prvog kruga upisa ostalo je slobodno 59 mjesta. Ako se svi koji su prijemni na drugom roku položili i upišu, ostat će još 13 slobodnih mjesta.

“Stav je fakulteta da mi nećemo snižavati kriterije. Smatramo da je ovo jedna prolazna faza uzrokovna kompleksnim događanjima, imate zajedno pandemiju i potres, prema tome oni su možda trebali nešto dužu pripremu za taj našu prijemni”, rekao je Marijan Klarica,dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Poručuje, test je bio jednake težine kao i prijašnjih godina, a i dobar je uvod u nastavak studiranja.

Ravnatelj zagrebačkog MIOC-a kaže – analiza će pokazati što se točno dogodilo.

“Tu treba analizu napraviti i sam fakultet, ali i svi ostali. Je li online nastava samo kriva, je li kurikularna reforma pomaknula učenik u nekom drugom smjeru, je li zbog reforme došlo do preskakanja određenog dijela gradiva koji se nije napravio ove, a treba je iduće godine, pa je korona pojela taj dio priče. To su sve pitanja na koja ćemo odgovor dobiti za koju godinu”, rekao je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Osamdeset posto studenata koji upišu medicinu studij završavaju u roku. Baš zato im je selekcija prije upisa bitna. Dokaz za to je i generacija koja je prije 10-ak godina upisana bez prijemnog, a čiji su studenti i češće padali godinu, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike