17.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Poplave na jugu Francuske: Ceste pretvorene u rijeke i jezera, traga se...

Poplave na jugu Francuske: Ceste pretvorene u rijeke i jezera, traga se za ljudima, oštećena brojna naselja…

Jug Francuske oporavlja se od teških poplava koje su tu regiju pogodile ovoga tjedna. Stradalo je 60-ak naselja. Količina kiše koja je pala tijekom jednoga dana jednaka je količini koja padne u dva mjeseca. Olujni pljuskovi blokirali su autoceste i željezničke pruge. Dio škola je zatvoren. A već danas stižu novi problemi.

Ovako iz zraka izgleda jug Francuske koji je ponovno bio na udaru nevremena.

Poplave su naglo pretvorile ceste i polja u rijeke i jezera. Olujni pljuskovi poplavili su područje između gradova Montpelliera i Nimesa gdje je nastala značajna šteta na kućama, a škole su u departmanu Gard zatvorene.

Izvještaja o žrtvama nema. Jednu osobu je pogodio grom, ali je preživjela. Spasioci tragaju za najmanje jednom osobom. 900 vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite izišlo je na više od 450 intervencija u potrazi za ljudima.

“Pretražujemo područje na tlu i iz zraka. Razina vode se spustila pa ćemo početi tražiti iznova jer je voda pala za 1,5 do 2 metra. Ako je netko još nestao, postoji mogućnost da ga pronađemo”, rekao je spasilac Marin-Tallon.

Nalet vode uzrokovao je prometni kolaps. No, 23 osobe koje su ostale zarobljene u automobilima, sad su na sigurnom. Prvo je bilo izdano crveno, a potom narančasto upozorenje nakon što se vrijeme smirilo.

Poplave stižu nakon ekstremnih vremenskih prilika – razornih šumskih požara nedaleko od Francuske rivijere i oko Sredozemlja, rekordnih poplava u Njemačkoj i Belgiji te suše i toplinskih valova u drugim dijelovima svijeta.

Sve su to češći, ali i, prema znanstvenicima, očekivani događaji uzrokovani klimatskim promjenama, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike