19.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Policija objavila detalje: U Krapinskim Toplicama su do sad sankcionirali osam ljudi...

Policija objavila detalje: U Krapinskim Toplicama su do sad sankcionirali osam ljudi zbog prosvjeda antimaskera

Policijska uprava krapinsko-zagorska objavila je priopćenje u kojem su napisali kako su do sada u Krapinskim Toplicama zbog prosvjeda antimaskera ispred tamošnje osnovne škole, utvrdili 26 prekršaja i sankcionirali osam osoba.

“Posljednjih nekoliko dana ispred škole u Krapinskim Toplicama, okupljalo se nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija bila nazočna na navedenoj lokaciji. S obzirom na to da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, sukladno članku 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole.

S obzirom na to da se okupljanje događalo u blizini odgojno-obrazovne ustanove, odnosno Osnovne škole Krapinske Toplice, policijski službenici izuzetno su obazrivo postupali prema okupljenim osobama, prvenstveno pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama.

Upravo iz tog razloga policijski su službenici snimali i fotografirali okupljanje te su se i tako utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba

Policija je utvrdila počinjenje sljedećih prekršaja:

jedan prekršaj po čl.6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem),

pet prekršaja iz 7. i čl. 11. Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno – školska ustanova),

sedam prekršaja po čl.47. st.2. t.9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru) i
13 prekršaja iz čl.16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske i nadalje provode kriminalističko istraživanje, a radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba. Ako se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom na to da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb.

Za sigurnost školskih ustanova odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mjere i radnje provodile u cilju zaštite djece”, objavili su iz PU krapinsko-zagorske, piše RTL.

Plenković: Ove koji upadaju u škole treba sankcionirati, to je prekršaj i takva praksa je nedopustiva

Policija privela antimaskera pred školom u Zagorju

Centar za socijalnu skrb reagirao zbog prosvjeda pred školom u Krapinskim Toplicama: Djelatnice su bile na terenu, ali roditelji im nisu dopustili ulazak u kuću

Pirnat Dragičević: Nisam uvjerila roditelje, ne postupaju u najboljem interesu djeteta

Policija dala prekršajne prijave roditeljima čiji sin ne nosi masku

Tuškan o incidentu u Krapinskim Toplicama: Previše je podjela, treba sjesti i razgovarati

Dijete čiji roditelji ne žele da nosi masku, nije pušteno u školu

Najnovije

Još iz rubrike