22.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nutricionisti tvrde: Jogurt je izvrstan izbor za doručak, no nije svaki dobar!

Nutricionisti tvrde: Jogurt je izvrstan izbor za doručak, no nije svaki dobar!

Mnogi se nutricionisti slažu da jogurt može biti odličan doručak prepun hranjivih tvari, najviše jer često sadrži mnogo proteina. Iako se jogurt može činiti kao savršen brzinski doručak, mnogi nakon njega vrlo brzo ogladne jer, kako kažu stručnjaci, ne znaju kakve jogurte trebaju birati.

“Visoki je udio proteina ujutro iznimno važan zbog smanjenja želje za slatkim kasnije tijekom dana”, rekla je za HuffPost nutricionistica Marissa Meshulam i dodala da doručak koji je pun proteina kroz cijeli dan bolje kontrolira glad od neproteinskog obroka.

“Razlog je taj što hrana bogata proteinima usporava probavu, pa ste dulje siti, a jogurt je posebno dobar izbor za doručak jer sadrži i ugljikohidrate i proteine, kombinaciju koja daje i energiju”, objasnila je, a bogat je i kalcijem, D vitaminom, kalijem, a često i probioticima. Ipak, bez obzira na njegov hranjivi sastav, ako jedete pogrešnu vrstu jogurta kaže Meshulam, brzo ćete opet biti gladni.

A evo koje pogreške u izboru jogurta savjetuje da izbjegnete:

1. Jedete jogurt s puno šećera i/ili drugih sladila

Američka prehrambena smjernica za dodani šećer ograničava unos na manje od 10 posto ukupnih dnevnih kalorija, kaže nutricionistkinja koja ističe da bi nam cilj trebao biti 25 do 38 grama dodatnih šećera dnevno.

“Što manje šećera jogurt ima, to bolje. Ako dnevno unesete na primjer oko 1500 kalorija, jogurt vam ne bi trebao imati više od 15 grama dodanog šećera”, kaže dijetetičarka Chelsey Amer, te savjetuje da općenito izbjegavamo umjetna sladila poput aspartama i sukraloze.

2. Jedete jogurt s premalo masti

Zbog suludog trenda jedenja što vise namirnica s niskim udjelom masti popularnog još od 90-ih, mnogi još i danas radije kupuju nemasni, nego punomasni jogurt, što je pogrešno, kaže Amer.

“Da biste dulje bili siti, potražite jogurt bogat proteinima i mastima, s najmanje 20 grama proteina i dva posto masti”, savjetuje ona, jer se masti najteže probavljaju i pomažu kod osjećaja sitosti.

3. Jedete sami jogurt, bez dodatka vlakana

Ovo nije dobra ideja jer jogurt nema vlakna, objasnila je nutricionistkinja za Huff Post i preporučila da mu se dodaju žitarice poput mekinja, chia sjemenke, lanene sjemenke ili orasi, ali i voće, povrće, granole ili muesli.

“Jogurt je izvrstan dio doručka, ali ne i cijeli doručak”, kaže Amer i preporučuje da ga se ujutro kombinira s drugim namirnicama jer većina jogurta ima samo 150 ili manje kalorija po obroku, prenosi Večernji list, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike