15.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Glumica tvrdi da je u Dubrovniku iskusila mržnju, rasizam i prijetnje, Franković...

Glumica tvrdi da je u Dubrovniku iskusila mržnju, rasizam i prijetnje, Franković se ispričao, ali i poručio: Naši sugrađani su dobri domaćini

Holivudska glumica Gabrielle Union-Wade, supruga NBA zvijezde Dwaynea Wadea, progovorila je o neugodnom iskustvu iz Dubrovnika koji joj se dogodio 2019.

U svojim novim memoarima Imate li što jače? prisjetila se incidenta koji je doživjela s ekipom u jednom noćnom klubu.

“Željeli smo rekreirati Cerseine korake iz Igre prijestolja”, kazala je za People govoreći o popularnoj lokaciji u Dubrovniku, gdje je i snimana ta serija. Doživjela je incident u klubu za koji su mislili da je gay klub, ali su shvatili kako su okruženi ljudima koje su doživjeli kao “neonaciste”. Zastrašili su ih.

“Nikada nisam iskusila tu razinu mržnje i prijetnje fizičkim nasiljem”, rekla je kada ju je na ulici presrela skupina nasilnika. Dodala je da ju je adrenalin i strah ostavio paraliziranom. “Postoje te mikroagresije i postoje svi ti napadi. To je ono što znači biti osoba tamnije kože u ovoj zemlji”, rekla je aludirajući na svoju boju kože.

“Mislimo da je rasizam iza nas, ali nije. I to je više nego razočaravajuće. Mislim da ljudi ne razumiju nasilje koje dolazi s rasizmom”, dodala je Gabrielle.

Na optužbe joj je otvorenim pismom na svom Facebook profilu odgovorio sam gradonačelnik dubrovnika Mato Franković – prenosi se u cijelosti njegova objava:

“Otvoreno pismo gospođi Gabrielle Union

Poštovana gospođo Union,

nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram „iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem“, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi.

Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi. Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.

Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam “slobode” (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i biti će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima”, napisao je, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike