16.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Botoxom protiv covida? Francuski znanstvenici tvrde da ovaj tretman pomlađivanja pomaže i...

Botoxom protiv covida? Francuski znanstvenici tvrde da ovaj tretman pomlađivanja pomaže i štiti ljude od zaraze

Napravljen da zaustavi bore u srednjim godinama, ali botox bi također mogao zaštititi ljude od zaraze covidom, tvrdi to jedno francusko istraživanje.

Istraživači su rekli da su od gotovo 200 pacijenata koji su bili na liječenju do srpnja prošle godine, samo dva imali znakove bolesti. Za usporedbu, sugerirali su da je 4,4 posto francuskog stanovništva već zaraženo virusom. No, drugi dio stručnjaka poručio je da ovu studiju treba uzeti s rezervom jer premali broj ljudi je sudjelovao u istraživanju.

Botulinum toksin pomaže u smanjenju bora jer opušta mišiće. No, također se koristi iz medicinskih razloga i daje se pacijentima koji pate od migrene i kontrakcije mišića kako bi ublažili simptome. U istraživanje je bilo uključeno oko 193 pacijenata, od čega su tri četvrtine bile žene (146). U prosjeku su imali pedesetak godina. Svi su primili botox zbog medicinskih tegoba, otkrio je tim Sveučilišne bolnice Montpellier.

Svi su volonteri bili praćeni tri mjeseca nakon što su primili injekcije kako bi vidjeli jesu li se zarazili ili ne. Nitko od sudionika nikada nije bio pozitivan na covid, iako su postojala dva sumnjiva slučaja.

53-godišnja žena razvila je simptome nakon povratka s putovanja u Las Vegas, ali je negativna. Razboljela se i 70-godišnja žena, ali nikada nije testirana. Nijedan pacijent nije hospitaliziran, napisali su stručnjaci u Journal of Stomatology, Oral and Maxillofacial Surgery. dodajući: “Naši rezultati pokazuju značajnu razliku između broja zaraženih pojedinaca u općoj populaciji i broja pacijenata kojima je ubrizgan botox”. No, priznali su da regija iz koje su pacijenti birani nije jedno od najteže pogođenih područja u Francuskoj.

Kako bi sugerirali da bi botox mogao spriječiti Covid, tim je kao primjer spomenuo 64-godišnju ženu iz Lozerea u južnoj Francuskoj koja se liječila. Tvrde da se nije zarazila virusom unatoč tome što su se zarazili drugi stanovnici njezina mjesta. Spomenuli su i 46-godišnju ženu koja nije dobila covid iako je njezina kći pozitivna na virus.

Botulinum toksin djeluje tako što zaustavlja oslobađanje neurotransmitera acetilkolina, paralizirajući mišiće. Dr. Dominique Batifol, vodeća autorica studije i drugi suradnici u radu sugerirali su da bi to moglo zaustaviti infekciju covidom, ali tim priznaje da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo kako botox može zaustaviti infekciju covidom.

No. drugi stručnjaci nisu baš oduševljeni ovim istraživanjem: “Zlatni standard za utvrđivanje je li tretman učinkovit u liječenju ili sprječavanju covida jest provesti randomizirano kliničko ispitivanje u kojem usporedite liječenje s placebom. Ovaj rad ne opisuje tako nešto”, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike