13 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Žestoka debata o uvođenju eura: Čačić i Zekanović raspravljali o promjeni valute...

Žestoka debata o uvođenju eura: Čačić i Zekanović raspravljali o promjeni valute – Uzeo sam kredit u eurima jer je povoljniji

Hrvatska je doista zanimljiva. Imamo vlastitu valutu, ali većina građana štedi i zadužuje se u – eurima. Vlada je jasna i kaže da euro uvodimo 2023. godine. U Dnevniku Nove TV o toj temi debatirali su Hrvoje Zekanović i Radimir Čačišć.

Suverenisti za uvođenje eura traže referendum. ”Ugovor o pristupanju EU-u je imao 10.000 stranica, sumnjam da je gospodin Čačić, pročitao svih 10.000 stranica i odgovorno tvrdim da građani koji su glasali za ulazak u EU nisu imali pitanje želite li uvesti euro”, kaže Zekanović. Čačić se nadovezao da je uvođenje eura u pristupnom ugovoru navedeno u članku broj 5.

”Mi smo tada o tome raspravljali, bilo je javno obznanjeno. I danas ljudi ne čuju puno stvari, čak i političari”, rekao je Čačić i dodao da ”nema uvjeta za referendum”.

Na pitanje zašto se ne bi uveo euro, Zekanović kaže da su trenutačno krediti povoljniji u kunama, iako i sam ima kredit u eurima. ”To je smiješan argument. Uzeo sam kredit u eurima jer je bio povoljniji”, kaže.

Radimir Čačić ističe da će kamatna stopa nakon uvođenja eura pasti. ”Naš kreditni rejting će se za najmanje jednu, a možda i dvije, dići. Naše će gospodarstvo uštedjeti. Za nas je trošak kamata nešto što na nas bitno utječe. Da država dobila 2 milijarde zamjene kuna u euru u koronakrizi kao iznimku, to je jedini put u povijesti, i to nas je spasilo”, kaže. Zekanović se nadovezao rekavši da će građani nakon uvođenja eura biti siromašniji te da će cijene porasti. Čačić je ustvrdio da je ukupni porast cijena u ”drugim zemljama potpuno beznačajan”, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike