12.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U Saboru se održala konferencija Kluba zeleno-lijevog bloka

U Saboru se održala konferencija Kluba zeleno-lijevog bloka

Još kad se donosio Zakon o obnovi upozoravali smo da institucionalni okvir koji je predviđen ne može biti efikasan i da će usporavati obnovu. Unutar procesa, od podnošenja zahtjeva do realizacije obnove, sudjeluje prevelik broj institucija. Tražili smo da jedna institucija bude zadužena za facilitiranje čitavog procesa obnove, to se nažalost nije dogodilo i vjerujemo da su sada i vladajući uvidjeli da ovakav model nije održiv, naglasila je saborska zastupnica Sandra Benčić pri predstavljanju prioriteta rada Kluba zeleno-lijevog bloka.

Saborski zastupnici Sandra Benčić, Ivana Kekin, Urša Raukar-Gamulin, Damir Bakić, Bojan Glavašević i Vilim Matula su najavili prioritete rada Kluba zeleno-lijevog bloka u jesenskom zasjedanju.

Na samom početku konferencije Sandra Benčić je predstavila novu zastupnicu Ivanu Kekin, predsjednicu Nove ljevice, i izrazila je kako se veseli zajedničkom radu.

– Ovdje smo danas da bi najavili koji su naši fokusi ove jeseni u smislu naših zakonodavnih inicijativa koje ćemo predlagati u Saboru. Istaknuli bismo šest tema na kojima ćemo raditi: u prvom redu to je Zakon o obnovi, drugi je paket različitih prijedloga amandmana na nekoliko zakona kojima bi se olakšao položaj građana u poslovanju s financijskim institucijama koji će isto tako obuhvaćati prijedlog regulacija agencija za naplatu potraživanja, najavila je Sandra Benčić, članica Sabora Republike Hrvatske (Možemo).

– Naša treća inicijativa tiče se prevencije devastacije obale, svi smo pratili slučaj Vruje, međutim takvih slučajeva ima duž obale i naših otoka. Samim zakonodavnim institucionalnim okvirom može se jako puno napraviti da se takve stvari spriječe, kaže Benčić.

Najavila je kako tražiti i izmjenu modela financiranja iz Programa ruralnog razvoja i drugih programa kojima se financiraju OPG-ovi iz razloga što žele ojačati položaj takozvanih malih OPG-ova kako bi bili održiviji. Benčić je istaknula kako se oni trenutno u mnogim natječajima takmiče pod istim uvjetima s velikim OPG-ovima i vrlo teško mogu ostvariti jednak pristup sredstvima.

– Jedan od važnih fokusa bit će pitanje rada i minimalne plaće, ali posebno Zakona o radu, a isto tako nam je jedan od fokusa Zakon o civilnoj zaštiti, dodala je.

O Zakonu o obnovi

Benčić je naglasila da je Zakon o obnovi bio nužan i da se, još kad se Zakon donosio, upozoravalo da predviđeni zakonodavni okvir nije efikasan i kako će usporiti obnovu.

– Prvi razlog je što unutar procesa, od podnošenja zahtjeva do realizacije obnove, sudjeluje prevelik broj institucija, mi smo i tada tražili da jedna institucija bude zadužena za facilitiranje čitavog procesa obnove, od zaprimanja zahtjeva pa sve do nadzora i isplate nakon što se obnova završi. To se nažalost nije dogodilo i vjerujemo da su sada i vladajući uvidjeli da ovakav model nije održiv i da neće dovesti ni do kakve obnove, a kamoli brze i efikasne, zaključila je Benčić.

– Naši zahtjevi će biti da se unutar jedne institucije osigura čitav proces postupka obnove, drugo da se konstrukcijska obnova radi po zakonu, a ne prema pojedinačnim zahtjevima vlasnika ili suvlasnika zgrada. To je bitno jer ćemo na taj način riješiti nekoliko problema: prvo nećemo imati upravni postupak koji sam po sebi dugo traje, drugo neće biti nužno da se suvlasnici i vlasnici dogovaraju pa da netko može opstruirati zapravo od suvlasnika obnovu ako ima dovoljan udio u zgradi, i treća stvar je samo pitanje tko je vlasnik, je li imao prebivalište ili boravište postaje potpuno irelevantno, jer mi zagovaramo pristup konstrukcijske obnove zgrada i to zbog javne sigurnosti i javnog interesa, a ne privatnog, naglasila je Sandra Benčić, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike