22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nakon ostavke Posavca, u HDZ-u razmišljaju nepopularnog ministra gurnuti u utrku za...

Nakon ostavke Posavca, u HDZ-u razmišljaju nepopularnog ministra gurnuti u utrku za međimurskog župana

U vrhu HDZ-a počinju razmišljati o ideji da se kao mogući kandidat za župana Međimurske županije na izvanrednim izborima koji će se održati nakon uhićenja i ostavke Matije Posavca postavi aktualni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je ujedno i predsjednik HDZ-a Međimurske županije. Izvori iz vrha HDZ-a Nacionalu su potvrdili da se unutar stranke još uvijek nije službeno na stranačkim tijelima raspravljalo o tomu hoće li taj kandidat biti baš Horvat, ali isti izvor je za Nacional izjavio kako će vrh stranke na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem sigurno ekstenzivno razmotriti i opciju u kojoj bi kandidat HDZ-a za međimurskog župana bio baš Horvat.

Ostavkom Matije Posavca koji je suvereno vladao Međimurjem gotovo cijelo desetljeće, HDZ-u se otvara prilika da nakon Varaždinske županije, osvoji i mjesto župana u Međimurskoj županiji, što je donedavno bilo gotovo nezamislivo. No osim prilike da osvoji vlast u Međimurju te tako zada dodatni udarac oporbi i lijevom centru, Plenković u ovoj situaciji ima i drugi razlog za postavljanje Horvata kao kandidata za župana Međimurske županije. Naime, njegovom kandidaturom mogao bi se jednostavno i bezbolno riješiti jednog od najnepopularnijih ministara u Vladi koji svakim danom pokazuje da nije u stanju voditi proces obnove potresima razrušenih područja Zagreba i Banije. Isto tako, Horvatova potencijalna kandidatura mogla bi biti i povod za širu rekonstrukciju Vlade koja se u kuloarima najavljuje već nekoliko mjeseci, a baš je Horvat ime koje se gotovo uvijek spominje u tom kontekstu.

Izvanredni izbori za župana Međimurske županije Plenkoviću bi mogli poslužiti kao win-win situacija iz koje bi izašao s još homogenijom ekipom ministara jer je Horvat jedan od rijetkih ministara koje je naslijedio od Tomislava Karamarka i koji, za razliku od Zdravka Marića ili Tomislava Ćorića, nisu bili njegov prvi izbor za ministarsku fotelju. Pozicioniranjem Darka Horvata u utrku za međimurskog župana Plenković bi stvorio situaciju u kojoj ne može izgubiti jer u slučaju da Horvat postane župan, HDZ bi osvojio još jednu opozicijsku utvrdu u kojoj vjerojatno ni oni sami ne znaju kada su zadnji put obnašali neku visoku funkciju i u kojoj ni HDZ za vrijeme Franje Tuđmana nije mogao računati na pobjedu.

S druge strane, u slučaju Horvatova poraza, Plenković bi pokazao da je imao potpuno pravo što ga je s maknuo s ministarske pozicije te bi mu argument vjerojatno bio da ako Horvat ne može ostvariti pobjedu u situaciji u kojoj je prethodni župan uhvaćen kako je primio mito, onda sigurno nije sposoban ni voditi Ministarstvo koje je u ovom trenutku jedno od ključnih ministarstava Plenkovićeve vlade.

Vjerojatno jedini scenarij u kojem bi Horvatova kandidatura unaprijed bila osuđena na propast je da se Posavec ponovno kandidira za župana jer posljednje ankete govore da bi ga, usprkos činjenici da je uhvaćen kako prima mito i da je to i priznao, čak oko 65 posto Međimuraca ponovno biralo za župana. Da Posavec još uvijek ima političkih ambicija, objavio je prošlog tjedna dnevnik 24sata, za koji su njegovi prijatelji izjavili da on ne misli odustati od politike. Posavec nakon ovoga namjerava otići u Sabor. “Ne, Matija ne planira odustati od politike u kojoj je čitav život. Ostavku je podnio iz moralnih razloga, ali on je izabrani saborski zastupnik i planira aktivirati svoj mandat”, izjavila je prošloga tjedna za 24sata osoba bliska Posavcu.

Na parlamentarnim izborima prošle godine Posavec je saborski mandat osvojio dobivši više od 16.400 preferencijalnih glasova na listi Restart koalicije koju je predvodio SDP. Više i od Davora Božinovića i od Miroslava Škore, ali i od cijele liste HDZ-a u Trećoj izbornoj jedinici. U Saboru ga je dosad mijenjala SDP-ova Boška Ban Vlahek. Vlada, pak, zbog novonastale situacije sada, četiri mjeseca nakon lokalnih izbora, ponovno mora raspisati izbore za župana u Međimurskoj županiji. A ljudi bliski Posavcu za 24sata su rekli kako je vrlo lako moguće da će se on i na njima kandidirati. Zakon mu to ne zabranjuje jer nije osuđen niti za jedno djelo koje mu se stavlja na teret, a do izbora bi trebali biti ispitani i svi svjedoci. Podsjetimo, Posavec je uvjerljivo pobijedio na proteklim izborima osvojivši gotovo 65 posto glasova u prvom krugu, što pokazuje kolika je njegova popularnost u Međimurju.

Istovremeno, u slučaju da HDZ odluči kandidirati Horvata, to bi bio i prvi korak prema široj rekonstrukciji Vlade. Horvat zbog svoje uloge u obnovi Zagreba i Banije ne uživa pretjerano povjerenje ni građana, a ni samog premijera. Obnova kasni i na Baniji je do sada potpuno obnovljena tek jedna kuća i to ne zahvaljujući državi i Horvatovu ministarstvu, već privatnim donacijama. Baš zato se sve više i spominje Horvatov odlazak iz Vlade. O njegovu odlasku prošloga je tjedna pisao i Nacional kada su nam visoki izvori iz HDZ-a ponovno najavili da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sprema jesensku rekonstrukciju Vlade. Novost u odnosu na imena ministara čija se smjena već spominjala je to da se Plenković, kako tvrde, planira pozdraviti i s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem. Osim njega, prema njihovim tvrdnjama, prilično je izgledno da bi iz Vlade trebali otići i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ali i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ona navodno na vlastiti zahtjev, a u krug onih čija se smjena priziva ulaze ministar zdravstva Vili Beroš i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Međutim, kao i više puta ranije, te tvrdnje donekle čini upitnim to što Plenković još nije donio konačnu odluku o tome tko će ih zamijeniti, a s imenima koja su na stolu isti izvori ne žele izlaziti u javnost da ne bi, prije vremena, bili izloženi medijima. Već se spominjalo da bi umjesto Horvata koji je s Fondom za obnovu na čelu s Damirom Vanđelićem zadužen za projekt obnove Zagreba nakon potresa, mogao doći Davor Filipović koji se nije previše proslavio kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. No s Filipovićem se, izgleda, kalkuliralo za još dva resora: gospodarstva i znanosti i obrazovanja.

Također je moguće da se ovakvim plasiranjem imena ministara koji se neslužbeno nalaze pred smjenom šalju poruke pojedincima u Vladi koji trenutno ne stoje najbolje u očima premijera, ili nekim svojim istupima iritiraju Plenkovića. Jedan od njih je zasigurno i Horvat zbog čije nesposobnosti u obnovi potresom razrušenih krajeva trpi cijela Vlada, ali osobno premijer Plenković. Baš zato je premijeru uhićenje i ostavka Matije Posavca otvorilo vrata da se prilično lagodno i bez prevelikih tenzija riješi jednog od utega koji sve više koče rad njegove vlade, piše Nacional.

Najnovije

Još iz rubrike