17.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Merkel posjetom Srbiji htjela ukazati da ima puno posla na Zapadnom Balkanu

Merkel posjetom Srbiji htjela ukazati da ima puno posla na Zapadnom Balkanu

Bivši ministar vanjskih poslova i bivši veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj Miro Kovač bio je gost Novog dana i komentirao posjet kancelarke Angele Merkel Beogradu i Tirani.

Upitan zašto je za svoju posljednju turneju Merkel odabrala baš Beograd i Tiranu, rekao je:

“Moj je dojam da je ona htjela ukazati da ima još puno posla na Zapadnom Balkanu. Pravih iskoraka i pravih rezultata kad je u pitanju pristupanje Srbije i Albanije Europskoj uniji nema. U BiH je stanje vrlo kompleksno. Taj Zapadni Balkan stagnira, ekonomski ima minimalnih pomaka. Merkel je htjela dati jedan završni doprinos europskoj budućnosti Zapadnog Balkana”.

Smatra da Njemačka podržava proširenje Europske unije.

“Stvari poput ‘srpskog sveta’ nikako nisu u europskom duhu”

“Njemačka je bila i garant da će Hrvatska biti pozitivan primjer za one zemlje koje još nisu ušle u Europsku unije i rekao bih da se zauzimanje Njemačke u tom smislu isplatilo. Mi smo danas uspješan projekt”, ističe.

Hrvatska se, smatra Kovač transformirala u jednu modernu demokraciju i članica je političkog Zapada.

“Pitanje je može li se taj model primijeniti na ostatak bivše Jugoslavije. Njemačka ima interes da te zemlje uđu u EU, a interes je prvenstveno politički. Mene čudi da nema više aktivnosti jer je nedopustivo i neodgovorno da neke treće sile imaju više utjecaja na Zapadnom Balkanu nego same zemlje članice EU”, rekao je.

Istaknuo je da treba ukazati i na neke stvari koje nisu nikako u europskom duhu.

“Neke stvari kao ‘srpski svet’ sigurno nemaju svoje mjesto u današnjoj Europskoj uniji. Zamislite Nijemce kad bi oni počeli pričati o nekakvom njemačkom svijetu”, kazao je.

Kovač kaže da on vidi da se želi riješiti savez između Srbije i Kosova.

“Srbija neće moći izbjeći odluku o priznanju neovisnosti Kosova prije mogućeg ulaska u Europsku uniju. Srbija će to morati odraditi jer bez toga neće biti članstva u Europskoj uniji”, istaknuo je.

Najnovije

Još iz rubrike