Hanžekovićev memorijal: U Zagrebu srušen svjetski rekord, padaju rekordi mitinga

Nakon jučerašnjeg uvodnog Memorijala Ivana Ivančića kod zagrebačkih fontana, danas slijede nova uzbuđenja na 71. Memorijalu Borisa Hanžekovića, javlja HRT.

Stadion uz Savu ugostio je velike svjetske zvijezde, nastupa čak 11 olimpijskih pobjednika, sedam svjetskih prvaka i 16 osvajača medalja s Olimpijskih igara u Tokiju, a najveći rezultat ovog izdanja “Hanžeka” zasad je svjetski rekord Francine Niyonsabe iz Burundija, koja je za dvije sekunde poboljšala svjetski rekord u ženskoj utrci na 2000 metara. Postavljena su i četiri rekorda mitinga, a Sandra Perković bila je druga u bacanju diska, dok je slavila olimpijska pobjednica Valerie Allman.

Svjetski rekord srušen u Zagrebu!

Vrijeme 5:21.56!!! Francine Niyonsaba iz Burundija je za dvije sekunde poboljšala svjetski rekord u ženskoj utrci na 2000 metara!!!

Stari rekord je 2017. godine postavila Etiopljanka Genzebe Dibaba u španjolskom Sabadellu, bilo je to vrijeme 5:23.75.

– Jedna od mojih najboljih sezona ikad, jako sam uzbuđena i sretna. Ovo mi je prvi put u Zagrebu, htjela sam završiti sezonu na najbolji način i uspjela sam, rekla je nova svjetska rekorderka u izjavi za HTV.

Petorica srušila rekord mitinga!

U skoku s motkom čak pet rekordera mitinga! KC Lightfoot (SAD), Sam Hendricks (SAD), Kurtis Marschall (AUT), Valentin Lavillenie (FRA) i Christopher Nilsen (SAD) preskočili su 5.82 i time su popravili dosadašnji rekord mitinga u Zagrebu (5.76) iz 2012. godine.

KC Lightfoot rekorder “Hanžeka”

Mladi Amerikanac KC Lightfoot je sada samostalni rekorder zagrebačkog mitinga s visinom 5.87, koja mu je donijela i trijumf u skoku s motkom.

Mboma srušila Allyson Felix!

Namibijka Christine Mboma je na 200 metara slavila s vremenom 22.04, pa je i ona srušila rekord zagrebačkog mitinga, dosadašnji je bio 22.35 i bio je u vlasništvu velike Allyson Felix.

James postavio rekord mitinga na 400 m

U muškoj utrci na 400 metara pobijedio je Kirani James iz Granade s vremenom 44.46, što je novi rekord “Hanžeka”, za 55 stotinki bolje vrijeme od dosadašnjeg najboljeg postignutog u Zagrebu. Isaac Makwala iz Bocvane je bio drugi s 45.15, a Talijan Edoardo Scotti je imao vrijeme 45.30. Mateo Ružić bio je sedmi s vremenom 47.53.

– Ljudi su ovdje sjajni, veseli me reakcija organizatora i publike, jako sam sretan što sam u Zagrebu. Dobar je osjećaj srušiti rekord mitinga. Momak koji ga je dosad držao natjecao se sa mnom na sveučilištu, znam ga jako dobro. Ako okolnosti dopuste, vratit ću se dogodine, rekao je James.

Ricketts srušila 12 godina star rekord mitinga

Jamajčanka Shanieka Ricketts u troskoku je skočila do daljine od 14,77 m, što je 19 centimetara bolji rezultat od 12 godina starog rekorda zagrebačkog mitinga koji je bio u vlasništvu Kubanke Mabel Gay.

Stotinka do rekorda mitinga na 100 prepone!

U ženskoj utrci na 100 metara s preponama Nigerijka Tobi Amusan pobijedila je s vremenom 12.61, što znači da joj je rekord mitinga izmaknuo za jednu stotinku! Druga je bila Poljakinja Klaudia Siciarz (13.02), a treća Irksinja Sarah Lavin (13.06).

Opet stotinka do rekorda mitinga!

Devon Allen je s vremenom 12.99 postavio drugi rezultat sezone i osobni rekord te je bio za stotinku sporiji od rekorda zagrebačkog mitinga na memorijalnoj utrci 110 metara s preponama. Jamajčanin Ronald Levy je s 13.12 bio drugi.

Treći put stotinka do rekorda mitinga!

Marvin Bracey je s vremenom 9.86 pobijedio u muškoj utrci na 100 metara, što je treći put večeras da je nedostajala stotinka za rekord mitinga!

Mladi Rumunj pomrsio račune favoritima

U muškoj utrci na 800 metara slavio je 20-godišnji Rumunj Catalin Tecuceanu s vremenom 1:44.97. Novi rumunjski rekorder je dotrčao do pobjede iz “trećeg plana”, iskoristivši fokusiranost vodećih jednih na druge u samoj završnici. To mu je prva utrka karijere ispod 1.45!

Stahl slavio u bacanju diska

Šveđanin Daniel Stahl je s daljinom 67.79 pobijedio u bacanju diska. Drugi je bio Austrijanac Lucas Weisshaidinger (66.21), a treći Slovenac Kristjan Čeh (65.17).

Čeko najdulji u skoku u dalj

U skoku u dalj slavio je Marko Čeko sa 7,70 metara, drugi je bio Filip Pravdica (7,68), a treći Slovenac Dino Subašić (7, 55).

Apostolovski slavila u skoku u vis

U skoku u vis je s visinom 1,81 m najbolja bila Slovenka Lia Apostolovski, drugo mjesto zauzela je Hrvatica Sara Aščić s 1,78, a treća je bila još jedna Slovenka, Monika Podlogar, također s visinom 1,78.

Od hrvatskih predstavnika u akciji je prva bila Sara Kolak. Ona je na kraju zauzela peto mjesto s daljinom 57.72, a u bacanju koplja pobijedila je Latvijska Madara Palameika sa 63.25. Pobjednica “Hanžeka” u bacanju diska je olimpijska objednica Valerie Allman s daljinom 69.63. Sandra Perković je bila druga sa 66.48,javlja HRT.

Share This Article