Čeka nas vruća politička jesen

Screenshot: HRT

Nakon 2 mjeseca ljetne stanke, zastupnici se sutra vraćaju u saborske klupe – i to nakon burnog političkog ljeta i velikih preokreta u redovima SDP-a i Domovinskog pokreta. Jesensko zasjedanje počet će aktualnim prijepodnevom, a pred saborskim zastupnicima već sada je više od 120 točaka dnevnog reda – među kojima i izbor predsjednika Vrhovnog suda te izmjene Zakona o obnovi, piše HRT.

Uoči sutrašnjeg povratka u sabornicu – posljednje pripreme. Izvlačenjem kuglica, utvrđen je redoslijed 39 pitanja koje će tijekom aktualnog prijepodneva zastupnici postavljati premijeru i ministrima. Bit će to početak jesenskog zasjedanja, u kojem će politički odnosi u Saboru – biti drugačiji.

Klub zastupnika Domovinskog pokreta ostao je bez Miroslava Škore i Vesne Vučemilović pa sada ima 8 zastupnika, jednako kao Most. A hoće li Škoro ostati na mjestu potpredsjednika Sabora, bit će poznato u četvrtak, nakon sastanka oporbenih klubova.

– Matematički gledano teško je opravdati da ostane na toj funkciji, ali evo, vidjet ćemo ishod tih konzultacija, rekao je Stijepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

– Mi se sigurno nećemo tući za potpredsjedničko mjesto, dakle, niti nam je to u fokusu, kaže Nikola Grmoja, Most.

Nakon potresa u Domovinskom pokretu, na dobitku su Hrvatski suverenisti – jer, prelaskom Škore i Vučemilović u njihov klub, u jesen ulaze s 2 zastupnika više.

– Drago nam je što imamo i doktoricu Vučemilović i doktora Škoru s nama, daju nam jednu veću širinu u radu našeg kluba, ističe Marko Milanović Litre, Hrvatski suverenisti.

Novost u jesenskom zasjedanju je i novi, 14. klub zastupnika. Čine ga Fokus i nezavisni zastupnici.

– Što je nama bitno je da oporba nastupa kao oporba, da bude snažna, da se apsolutno izbjegne svaka situacija promjene političkih platformi, poručila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

I oporbi i vladajućima u fokusu će idućih tjedana biti izbor čelnika Vrhovnog suda i glasovanje o predsjednikovu kandidatu Radovanu Dobroniću.

– Potpuno je jasno da je to kandidat kojeg ćemo mi podržati. Ono što nećemo podržati, to je prijedlog, dakle, Vrhovnog suda da oni sami između sebe biraju, rekla je Natalija Martinčević, Narodna stranka – Reformisti.

U HDZ-u ističu da će stajalište zauzeti uskoro – i to nakon rasvjetljavanja okolnosti stegovnog postupka koji se vodi protiv Dobronića.

– Osim tog izvješća, kad već DSV nije napravio što bi, po meni, bilo dobro da je napravio, pa kad to pročitamo, sjest ćemo, na razini vladajuće većine još nismo sjeli nakon intervjua koji je održan prošli tjedan, i onda ćemo razmotriti sve aspekte, kaže Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Dok iz HDZ-a poručuju da je vladajuća većina čvrsta i stabilna, SDP je mjesecima na političkoj sceni najveća nepoznanica. Cijelo je ljeto proteklo u pitanju hoće li četvero zastupnika, isključenih iz stranke, biti isključeno i iz Kluba. Upitan je i status Stjepana Kovača, kojemu je ukinut saborski imunitet nakon što se našao pod istragom zbog sumnji u insceniranje prijetećih poruka.

– Ove interne stvari, vidjet ćemo u kom pravcu će se razvijati. Bit će prilike o tome što bi bilo kad bi bilo razgovarati kad se to dogodi, rekla je Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora (SDP).

Kasno poslijepodne sastali su se članovi SDP-ova Kluba zastupnika. U središnjicu stranke stigli su i isključeni članovi koji bi željeli ostati u klubu.

– Vjerujem da da. Nema razloga da ne bude tako, rekao je Opačak.

Previranja i preokreti tijekom ljeta, u kakvom su god smjeru išli, uvelike bi mogli utjecati i na dinamiku vruće saborske jeseni, piše HRT.

Share This Article