22.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo A220 na Franji Tuđmanu: Pogledajte kako izgleda jedan od najmodernijih Airbusovih zrakoplova

A220 na Franji Tuđmanu: Pogledajte kako izgleda jedan od najmodernijih Airbusovih zrakoplova

Mala potrošnja, visoka učinkovitost i performanse većih uskotrupnih zrakoplova, samo su neke od odlika A220-300 zrakoplova kojeg se zato smatra idealnim za post-COVID eru, a Airbus ga je predstavio u utorak u Zagrebu na staroj stajanki Zračne luke Franjo Tuđman.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus predstavio je u Zagrebu svoj A220-300 koji je, kako navode u toj kompaniji, uz A220-100 najučinkovitiji uskotrupni avion. A220 je jedini zrakoplov u svijetu namjenski izgrađen za segment od 100 do 150 sjedala.

U Zagreb je za potrebe prezentacije sletio zrakoplov kompanije airBaltic koja je ujedno i najveći operator ovog tipa zrakoplova u svijetu. Airbus A220 proizvodi se u dvije verzije (-100 i -300) koje mogu primiti između 100 do 150 putnika, a osim istinske udobnosti i modernog dizajna unutrašnjosti, ovaj tip zrakoplova odlikuje i 25 posto manje potrošnje goriva po sjedalu u usporedbi sa zrakoplovima prethodne generacije što znači i 25 posto manje emisija CO2.

Između ostalog, prednosti A220 su i njegova učinkovita aerodinamika, napredni metarijal i novi motori, a što se tiče putnika ovaj model među uskotrupnim zrakoplovima ima najšira sjedala, najveće prozore i 20 posto više prostora za odlaganje prtljage iznad glave po putniku.

A220 se može koristi i na kratkim i na dužim rutama zbog svog doleta koji je veći od 6.000 kilometara, no službenu cijenu jednog A220 u Airbusu ne otkrivaju, piše Večernji list, pravdajući se poslovnom tajnom i napomenom da je cijena stvar pregovora s kupcima.

Na prezentaciji su bili i predstavnici Croatia Airlinesa (CA), koji je u nedavno objavljenoj post-COVID strategiji istaknuo potrebu obnove flote, a predstavljeni zrakoplov jedna je od mogućih bi mogao biti jedna o opcija u tom procesu, tim više jer CA u floti ima Airbuse i ovlaštena je za njihovo održavanje, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike