17.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Počelo je digitalno samopopisivanje građana: Do 18 sati evidentirali smo 28 tisuća...

Počelo je digitalno samopopisivanje građana: Do 18 sati evidentirali smo 28 tisuća popisnica, očekujemo ih još

U APIS od ponoći pristižu podaci o građanima koji su se sami popisali. Do 15 sati prijavilo više od 18 i pol tisuća kućanstava.
RTL-ov reporter Ivan Vrdoljak javio se uživo iz APIS-e Ivane i razgovarao sa Sašom Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

“Do 18 sati evidentirali smo 28 tisuća popisnica. Očekujemo do kraja dana još popisnica s obziromo da je tih 28 tisuća odraženo tijekom radnog vremena sigurno će to porasti i u većernjim satima i u narednim danima”, kaže Bilić.

“Ovaj projekt je jedan dobar primjer suradnje između više državnih tijela Državnog zavoda za statistiku, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva pa tako i APIS IT-a ne samo na popisu nego i na sustavu građa se to provodi. Gdje je povezano više državnih bazi i registara kako bi se bilokakve zloupotrebe svele na minimum”, objašnjava šef APIS IT-a.

Kaže kako su bilokakve zloupotrebe u principu nemoguće.

“Što se tiče same infrastrukture na kojoj se podaci spremaju, a ovdje u APIS-u mi zaista vodimo brigu o tome i ona je dizajnirana po najzadnjim svjetskim standardima i dostupnosti i sigurnosti”, tvrdi Bilić.

Prvi put popis stanovništva provodi digitalno, a Bilić kaže kako za sada nema nikakvih problema jer je ovo za njih standardni sustav i popis. “Dio sustava koji je dediciran za ovu aktivnost radi trenutno na 50 posto, a cijelokupna naša infrastruktura je u sklopu centra djeljenja usluga, državnog ‘clouda’, tako da resursa ima”, kaže Bilić, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike