22.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetom Srbiji počela je zapadnobalkansku turneju

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetom Srbiji počela je zapadnobalkansku turneju

Već u zračnoj luci njemačku je kancelarku dočekao srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Već danima izjavljuje kolika mu je čast što Angela Merkel stiže u Beograd – u kojem će – kaže čak i prespavati!

“Nikada neću zaboraviti potporu koju nam je dala 2015. godine kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata, ako se sjećate – ni zbog čega i puno joj hvala na tome”, kazao je Vučić.

Merkel i Vučić susreli su se nekoliko puta i uglavnom razgovarali o Kosovu o kojem imaju oprečna mišljenja te Berlinskom procesu – učvršćivanju veza zemalja zapadnog Balkana.

I član Odbora za vanjsku politiku u Bundestagu Josip Juratović i bivši veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač smatraju da Angela Merkel na zapadnom Balkanu ima nedovršenog posla.

“Ima puno stvari još za obaviti i u Beogradu i u Tirani će biti u dvjema zemljama koje su na neki način sada najvažniji centri tog zapadnog Balkana i jer Albanci i Srbi čine 70 posto stanovništva zapadnog Balkana”, kazao je Kovač.

“Poruka bi mogla biti da se Srbija konačno odluči kojim će putem, prije svega i da li će uopće u EU, jer se vidi da dosta imamo osjećaj da sjedi na dvije stolice ili više stolica, dakle, Srbija se treba jasno odlučiti da želi u red europskih zemalja i na tome treba ozbiljno poraditi”, kazao je Juratović.

Dok Merkel u Njemačkoj nazivaju majkom nacije, u regiji bi je mogli nazvati tetom Balkana, kažu analitičari – jer nikada nije dvojila o tome spadaju li te zemlje u ujedinjenu Europu. No napretkom ne može biti zadovoljna.

“Prije svega po pitanju otvaranja i zatvaranja poglavlja, što se Srbije tiče to je negdje stalo pred par godina, i ne razvija se dalje. Ima par dobrih iznimaka, kao što je Sjeverna Makedonija, ali sve u svemu cjelokupni razvoj je daleko ispod naših očekivanja”, tvrdi Juratović.

“Pravog napretka nema, samo dvije države pregovaraju, to su Srbija i Crna Gora, i sigurno da ne može biti zadovoljna kada čuje ili kada joj netko prepriča kada se govori o srpskom svetu o jednom konceptu koji sigurno nema svoje mjesto u današnjoj Europskoj uniji”, tvrdi Kovač.

Makar i jedna od najutjecajnijih političarki na svijetu, teško da će Angela Merkel u ovom posjetu puno toga postići, no sam dolazak šalje jasnu poruku – pa i budućem nasljedniku – gdje treba nastaviti, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike