16.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Maske za lice bile su spasonosne u pandemiji, ali sa sobom su...

Maske za lice bile su spasonosne u pandemiji, ali sa sobom su donijele novi problem zbog kojeg je nastao i poseban izraz

Možda ste mislili da će maske za lice uskoro postati stvar prošlosti, no čini se da to nije tako. Osim toga da će se svakako nositi još neko vrijeme, posebice uzevši u obzir širenje mutiranih varijanti koronavirusa, s maskama dolazi nešto drugo, a toliko je zastupljeno da je skovan i novi izraz – maskne, piše Wired.

Akne zadaju probleme, ne samo tinejdžerima, nego sve više i odraslima, a one su se samo pogoršale zbog pandemije koronavirusa i nošenja maski za lice.

Iako akne znaju biti iritantne, to ipak ne znači da biste trebali prestati nositi masku. Ako tretirate svoje lice na pravi način i redovito čistite, odnosno, mijenjate svoje maske, ne biste trebali imati previše problema.

Nekoliko je mogućih uzroka maskni: neredovito mijenjanje/čišćenje maski, s druge strane, korištenje prejakih deterdženata za pranje, iritacija/osjetljivost na materijal od kojeg je maska napravljena…

Maske zadržavaju slinu i kapljice koje raspršujemo kihanjem, disanjem, kašljanjem i pričanjem i tako sprječavaju potencijalnu zarazu Covidom-19. No, zbog toga se bakterije zadržavaju u predjelu čeljusti i brade.

”Na taj način zbog maske nastaje pogodna okolina za bakterije koje uzrokuju akne”, rekao je dr. Dylan Mustapich za Wired.

Stoga stručnjaci savjetuju da se maske peru što je više moguće s blagim deterdžentom ili da se uloži u jednokratne maske.

Za one koji se šminkaju, savjetuju da se šminka izbjegava na dijelovima lica koje prekriva maska. Isto tako, dobro je oprati lice i prije, ali i poslije nošenja maske, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike