17.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Evo zašto su cijene nekih namirnica drastično poskupjele i koliki postotak budžeta...

Evo zašto su cijene nekih namirnica drastično poskupjele i koliki postotak budžeta mjesečno izdvajamo za hranu

“Sve, derivati, struja, voda, sve i onda je i proizvodnja skuplja”, kazala je Snježana, prodavačica na tržnici. “U svemu je otišla cijena – voću, povrću, svemu je otišla. Što je bilo prošle godine je 30, 40 posto otišlo ovu godinu i nema dovoljno”, dodaje Mirsad, prodavač na tržnici.

A evo što kažu službeni podatci.

“Imamo dvije brojke o kojima govorimo. Dakle, porast potrošačke cijene hrane u odnosu na razdoblje od godinu dana srpanj prošle godine i srpanj ove godine gdje je hrana općenito porasla na razini 2,09 posto”, navodi Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Drugi je podatak da se u prvoj polovici ove godine bilježi porast potrošačke cijene hrane za nešto više od 2 posto. Kada smo kod brojeva nadodajmo i da smo do sada izdvajali 26, a od sada izdvajamo 28 posto mjesečnog budžeta za hranu.

Neke su prognoze da će postotak, kako se godina stanjuje kraju, biti sve deblji te se time podcrtava teorija da što je zemlja siromašnija udio troška u mjesečnim davanjima za hranu je veći.

“U tom razdoblju očekujemo, imamo do kraja godine određenu stabilizaciju samih potrošačkih cijena hrane, prehrambenih proizvoda, a u narednom razdoblju, kao što sam već naglasio, očekujemo i stabilizaciju cijena žitarica na globalnom, a tako i na hrvatskom tržištu”, objašnjava Majdak.

No glavno je pitanje – zašto? Izdvojili smo određene razloge: stara vijest – pandemija, nova vijest – neočekivano odlična turistička sezona. Pridodajmo globalne i lokalne poremećaje koji uzrokuju klimatske promijene i pad svjetskih zaliha.

“Utječe niz faktora. Prije svega globalna potražnja, stanje na tržištu, na svjetskom tržištu, ako izdvojimo porast cijena žitarica koji bilježimo u odnosu na prošlu godinu na razini od 50 posto. Na povećanje cijena utjecale su i globalne prilike, odnosno, potražnja od strane jednog velikog igrača na svjetskom tržištu, a to je Kina”, kazao je Majdak.

Vratimo se ponovno na bilo grada s početka priče. Kako je ukidanje pečata označilo početak rata nepotrebnoj birokraciji tako je ogromno povećanje cijene mahuna bio prvi alarm za poskupljenje hrane.

“Iz razloga suše jer urod nije onakav kakav bi trebao biti”, doznaje se. Na pitanje reporterke Informera Martine Marčinko koja je inače bila cijena mahuna, a koja je ove godine, prodavačina na tržnici Katarina odgovara: “Prošle godine je maksimalna bila 15, ove je godine minimalna 25, a maksimalna 35”.

Cijene je od prošle godine u odnosu na ovu usporedila je i Milica: “Možda nekakvih 20 posto i prinosi su manji”. Češnjak je sada po 70 kuna, na pitanje koliko je bio prošle godine, Milica je rekla: “Prošle je godine bio po 50, 60 i tako…”

Porasla je i cijena graha. Prodavačica Snježana usporedila je cijene: “Prošle godine se po 30 prodavao očišćeni, a ove 50”. Velika je razlika, na pitanje kupuju li ljudi grah, Snježana odgovara: “Kupuju, tko voli domaće, kupuju”. Dodaje i da se kupci žale pritom.

Tek će se žaliti na činjenicu da od snižavanja stope PDV-a na hranu do kraja godine nema ništa, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike