16.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech VIDEO Zuckerberg i Ray-Ban predstavili su pametne naočale koje snimaju. Evo što...

VIDEO Zuckerberg i Ray-Ban predstavili su pametne naočale koje snimaju. Evo što kaže odvjetnik o privatnosti

“Predstavljamo Ray-Ban pametne naočale koje vam omogućuju snimanje fotografija i videozapisa, njihovo dijeljenje s prijateljima, slušanje glazbe i podcasta ili primanje telefonskih poziva – sve da ostanete u trenutku. Već od 299 američkih dolara, a kupnja je dostupna online” – stoji u opisu nove objave Marcka Zuckerberga koja je u kratkom roku zaludjela svijet.

“Naime, vjerujemo kako će ove naočale postati hit, budući da je riječ o nevjerojatnoj mogućnosti zabilježavanja trenutka iz našeg stajališta gledanja – zamislite da možete slikati Mjesec baš onako kako ga vidite! Ili omiljenu osobu dok se smije pored vas.”

“Ovakvo što bilo je najbolje uz mogućnost Ray-Ban okvira koji su prepoznatljivi”, nastavlja osnivač Facebooka reklamirati svoj novi proizvod. “Fotografije i videe možete snimati jednim dodirom na gumb na okviru, ili možete pozvati Facebook da to učini umjesto vas.”

Na bočnoj strani okvira postoje zvučnici pomoću kojih možete slušati glazbu i razgovarati na mobitel. Pohrana naočala je otprilike oko 300-ak slika koje ostaju u naočalama sve dok ih ne “skinete” na pametno računalo. Sve ostale informacije pogledajte u videu:

Što je s pravom na privatnost?

Sveprisutne kamere ovime dobivaju novu dimenziju jer s ovim naočalama ni ne primjećujete da netko snima. Postavlja se stoga pitanje, postoji li ovdje kršenje prava privatnosti osoba oko nas? Pitalo se to odvjetnika Antonia Volarevića koji je za RTL.hr rekao:

“Pri korištenju ovog proizvoda i dalje se moraju poštivati prava građana – kako pravo na privatnost, tako i pravo na zaštitu osobnih podataka.

Korištenje predmetnih naočala, kao i drugih sličnih proizvoda, u javnom prostoru neće izazvati posebne dvojbe jer je snimanje javnog prostora, uključujući i ljude koje se u istom nalaze (osim djece) sasvim legitimno. Maloljetne osobe, odnosno djecu i nadalje ne smijete snimati, a niti policiji se neće svidjeti da snimate njih ukoliko je u tijeku neko njihovo postupanje”, rekao je, pa nastavio:

” Međutim, problem se javlja u vezi snimanja u unutarnjim prostorima. Takvo je snimanje i nadalje zabranjeno ako se snima u stanovima ili bilo kojem prostoru koji je zaštićen od pogleda, pa tako i u poslovnim prostorijama ili u zatvorenim prostorima bilo kojeg tipa, jer takvo snimanje po Kaznenom zakonu Republike Hrvatske predstavlja kazneno djelo za koje propisana kazna zatvora do jedne godine.

Pravo EU pazi na zaštitu privatnosti odnosno osobnih podataka građana, pa će EU u tu svrhu sigurno reagirati na ovaj i slične proizvode dodatnim, preciznijim propisima. Kako tehnologija napreduje i sve više zadire u privatnost građana, tako i zakonodavac reagira sve detaljnijim propisima nastojeći ipak zaštititi privatnost građana, pa ne sumnjam da će se to dogoditi i u ovom slučaju”, zaključio je Volarević, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike