17.4 C
Zagreb
Naslovnica Sport Umro je poznati nogometaš koji je u komi bio 39 godina! Nikad...

Umro je poznati nogometaš koji je u komi bio 39 godina! Nikad se nije probudio nakon rutinske operacije tetive

Jean-Pierre Adams, bivši nogometaš koji je 1982. godine pao u komu nakon operacije koljena, umro je u 73. godini, objavili su ovoga tjedna njegovi bivši klubovi Nimes Olympique, Paris Saint-Germain i Nice.

Adams, impozantan središnji branič, započeo je svoju karijeru u Fontainebleuu, gdje je pomogao lokalnoj ekipi da osvoji amatersko prvenstvo, prije nego što je prešao u Nimes kako bi potpisao za tadašnjeg prvoligaša. U roku od dvije godine, ne samo da je Nimes završio kao viceprvak, već je Adams zaigrao za reprezentaciju Francuske -jedan od prvih igrača tamne boje kože koji su to postigli.

S reprezentacijom je Adams zajedno s Mariusom Trésorom osnovao “Crnu Gardu”, odnosno “Garde Noire” . Riječ je o obrambenom “partnerstvu” u nogometu.

“Jutros smo saznali za smrt Jean-Pierrea Adamsa”, napisao je Nimes na Twitteru izrazivši sućut obitelji. Adams, rođen u Senegalu, nastavio je igrati devet uzastopnih sezona u najvišoj francuskoj ligi, također predstavljajući Nicu i Paris Saint-Germain, dok je za reprezentaciju Francuske igrao 22 utakmice. “Nice je slomljenog srca doznao za smrt Jean-Pierrea Adamsa, koji je 17. ožujka 1982. pao u komu”, stoji na Twitteru.

U srijedu 17. ožujka 1982. Adams je otišao u bolnicu na rutinsku operaciju oštećene tetive u koljenu. Bolničko osobolje tog je dana štrajkalo.

“Jedna je anesteziologinja pazila na 8 pacijenata istovremeno”, prisjetila se njegova supruga Bernadette u razgovoru za CNN još 2016. godine. Ona se brinula o Adamsu u njihovom domu svo vrijeme dok je bio u komi.

“Nisam bio dorastao zadatku koji mi je povjeren”, rekao je u istoj emisiji tadašnji studentski pripravnik medicine koji ga je nadzirao s obzirom da liječnici nisu radili taj dan.

“S obzirom da to nije bila vitalna operacija, da je bolnica štrajkala, nedostajali su joj liječnici, a ova žena je čuvala osam pacijenata, u dvije različite sobe, trebao me netko nazvati i reći da će odgoditi operaciju”, dodao je. Adams je doživio srčani zastoj zbog loše intubacije. Pao je u komu i nikad se više nije probudio, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike