10.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Muče vas žute mrlje od znoja? Uz ova četiri koraka ih riješite

Muče vas žute mrlje od znoja? Uz ova četiri koraka ih riješite

Prema Georgiji McCorkill, predavačici mode na Sveučilištu RMIT, znoj ostavlja tragove kombinacijom soli u znoju i dezodoransima koje ljudi koriste.

– Znoj je sam po sebi sterilna stvar, ali kada se pomiješa s bakterijama na koži, javljaju se mirisi koje povezujemo sa znojem – govori McCorkill.

Evo nekoliko savjeta kako izbjeći žute mrlje od znoja:

1. Odmah operite odjeću

Mrlje i mirisi nastaju kada se na tkanini stvore bakterije, pa je najbolje oprati odjeću ubrzo nakon svakog nošenja. McCorkill kaže:

– Što duže ostavljate znoj na odjeći, to jse povećava broj bakterija – kaže McCorkill.

Ryan Mannix, učitelj joge i bivši profesionalni sportaš, dao je neke savjete s obzirom da se njegova sportska oprema trebala prati skoro svakodnevno.

On preporučuje prvo provjetravanje odjeće, a ne bacanje u kantu za prljavi veš. Mnogo sportske opreme izrađeno je od sintetičkih vlakana poput poliestera i elastana, pa razmislite o korištenju vrećice za pranje kako biste spriječili oštećenje mikrovlakana.

McCorkill ističe da je bitno pravilno oprati odjeću, jer ako u perilicu ubacimo puno odjeće, ona se neće dobro oprati. Predlaže da istu stvar nosite nekoliko dana zaredom prije nego što je stavite u perilicu.

2. Mrlje od znoja mogu se i naknadno pojaviti

McCorkill ističe da ponekad mrlje na odjeći za posebne prigode, poput svilene haljine ili košulje, nisu odmah vidljive pa se odjevni predmet odlaže bez kemijskog čišćenja ili neposrednog pranja. Ako je tkanina posebno osjetljiva, znoj bi s vremenom mogao izazvati reakciju kao što je neugodan miris ili mrlja koja se može pojaviti tek nakon nekoliko mjeseci. Brzo pranje ili kemijska čistionica mogu to na vrijeme spriječiti.

Kad god možete, nosite ispod takve odjeće pamučnu potkošulju koja može upiti znoj ispod pazuha.

3. Očistite područje znoja

Osnivačica marke Nagnata za sportsku odjeću, Laura-May Gibbs, preporučuje čišćenje znojnog mjesta odmah čim dođete doma, i to s prirodnim sapunom poput kokosovog ulja ili eukaliptusa.

McCorkill se slaže da je čišćenje znojnog mjesta dobra ideja jer takve mrlje trebaju više čišćenja i pažnje od uobičajenog ciklusa pranja. Predlaže korištenje proizvoda protiv mrlja, ali naglašava kako ipak treba pripaziti da se mjesto previše ne trlja kako se ne bi oštetila tkanina.

4. Odaberite prirodna vlakna i prirodne dezodoranse

Zbog svojih karakterističnih svojstava, prirodna vlakna poput pamuka, vune i svile različito reagiraju na znoj za razliku od sintetičkih vlakana poput poliestera i elastana.

– Poliester odmah upija znoj ispod ruku, što uzrokuje dugotrajan i neugodan miris. To je djelomično zato što poliester ima istu molekularnu strukturu kao i plastika, pa ne diše – objašnjava McCorkill.

To možete izbjeći odabirom prirodnih vlakana poput pamuka i vune koji reagiraju na tjelesnu temperaturu i smanjuju znojenje. Što su vlakna prirodnija, manja je vjerojatnost da će se pojaviti neugodan miris. Kako biste izbjegli mrlje birajte prirodne dezodoranse.

McCorkill predlaže da izrežete mrlju kojoj nema pomoći ili dio tkanine koji ima neugodan miris te ga zamijenite zakrpom nove tkanine. Ako vam to nije u interesu, onda je vrijeme za kupovinu nove odjeće, piše The Guardian, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike