15.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Mladić iz Srbije nakon sezone otkrio uvjete rada i plaću za konobare...

Mladić iz Srbije nakon sezone otkrio uvjete rada i plaću za konobare na obali: Brutalno si izrabljen

Jedan je mladić iz Srbije opisao je svoje radno iskustvo prošle sezone i to u ulozi konobara na hrvatskom otoku. Kurir piše kako je forumaše na Redditu, gdje je mladić opisao iskustvo, najviše zanimalo je li kao Srbin imao problema u Hrvatskoj.

“Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao “Za dom spremni”, ali je idućeg tjedna poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to”, napisao je mladić.

“Konobario sam i na početku sam, kao netko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest”, kazao je nakon dva i pol mjeseca konobarenja na Jadranu. Valja istaknuti kako nije imao zdravstveno osiguranje, iako je mislio da će ga imati – a to mu nitko nije rekao.

“Kad sam išao na pregled u Dom zdravlja nisu me htjeli primiti”, tvrdi mladić.

“Uvjerljivo najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, a tijekom srpnja i kolovoza bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je također bilo, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kavu ili njih troje dijele jednu pizzu i dva piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Talijana nećeš kunu dobiti koliko god da je račun”, napisao je.

“Restoran objektivno jest ozbiljan i u odnosu na većinu njih na otoku djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuhara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to”, opisao svoje iskustvo.

“Smještaj je bio korektan. Imali smo perilicu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krumpir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost”, rekao je mladić.

Rekao je koliko je bio plaćen, ali nikako nije rekao gdje je radio.

“Plaća je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan”, kazao je mladić.

Pojedini forumaši s Reddita su mu poručili kako je brutalno izrabljen, a pogotovo kad je otkrio prosječni dnevni iznos bakšiša. Riječ je o iznosu od oko 5.000 srpskih dinara, što je oko 320 kuna. Korisnici Reddita su utvrdili kako se toliki bakšiš dobije u manjim lokalima u Srbiji, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike