Đikić: Ne znamo kakva vrsta gripe će doći, moramo biti oprezni

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u Novom danu gdje je govorio o trenutnom epidemiološkom stanju, procesu cijepljenja te uvođenju obveznih covid potvrda u zdravstvenom sustavu.

Govorio je i dolasku četvrtog vala pandemije te koliko je važno cijepljenje.

“Procijepljenost od oko 50 posto će pomoći, ali ne dovoljno. Nove varijante kao što je delta, brže se šire i na neki način neutraliziraju taj zaštitni učinak cijepljenja ako je mali, a mali broj je oko 50 posto”, rekao je.

Istaknuo je da se trebamo gledati na primjerice Dansku i Španjolsku koje imaju visoku razinu procijepljenosti te su se u potpunosti otvorile.

“Imamo dovoljno cjepiva, jedino što nemamo je dovoljno dobru komunikaciju da one koji su zabrinuti, u strahu ili su protiv cijepljenja da uvjerimo da je cijepljenje najbrži način da se vratimo u normalan život”, kazao je Đikić.

Ponovno je naglasio da je pravilna komunikacija ključna.

“Mislim da je tu jedna od velikih grešaka Stožera koji se na sve moguće načine pokušava dodvoriti onima koji bi htjeli čuti. I ja bih rado da moja djeca nemaju problema i da mogu putovati, ali imamo odgovornost prema točnosti podataka i to je nešto što se ne bi smjelo dopustiti da se lakonski i manipulativno širi u Hrvatskoj”, naveo je znanstvenik.

Naglasio je da je kampanju cijepljenja trebalo intenzivirati prije samog ljeta. Osvrnuo se i na izjave člana Vladinog znanstvenog savjeta Gordana Lauca, navodeći da njegove izjave nisu potvrđene.

“Njegove izjave da je pola ljudi cijepljeno, a da je pola preboljelo bolest, nisu točne, nisu potvrđene jer brojevisu manji što se tiče prebolijevanja. I svi koji preboljeli od devetog mjeseca prošle godine ili su cijepljeni rano, njihov imunitet značajno pada tako da imamo populaciju gdje moramo imati preko 80 posto cijepljenih da bi smo imali zajedničku zaštitu”, rekao je Đikić i dodao:

“Takve izjave da nema nikakve potrebe za mjerama i da virus više nije opasan su neodgovorne, nisu potvrđene na temelju znanstvenih podataka i vrlo su opasne. Lauc je problem premijera Plenkovića i Frke-Petešića koji toleriraju takve neznanstvene izjave člana znanstvenog savjeta.”

Đikić je komentirao i to što su se u Hrvatskoj već pojavili prvi slučajevi gripe.

Pojava tog jednog influenca pacijenta u Hrvatskoj koji je dosta teško, to je usitinu čudno i rano. Međutim, mi nikad ne znamo kakva će biti sezona gripe i pripremamo cjepivo na temelju znanja iz ranijih godina. Prošle godine smo vjerojatno zbog mjera imali manje širenje gripe po cijelom svijetu. Za očekivati ove godine je da se virus gripe pojavi, ne znamo kakva vrsta gripe će doći i moramo biti oprezni”, rekao je Đikić, dodajući da ne želi širiti paniku te je pozvao građane na cijepljenje.

Share This Article