16.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Umalo tragedija na Resniku: Pilot aviona nije na vrijeme smanjio brzinu. Slično...

Umalo tragedija na Resniku: Pilot aviona nije na vrijeme smanjio brzinu. Slično se dogodilo u L.A.-u, avion se raspao

Prošle subote u 12.35 SAS-ov Airbus 320 NEO na letu iz Bergena za Split pri slijetanju na Resnik stražnjim donjim dijelom trupa dodirnuo je pistu, praktično je zastrugao po njoj.

Slobodna Dalmacija, prenoseći obavijest Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, piše da se avion pritom oštetio. Vijest o tome objavio je i Portal grada Kaštela.

Istraga nezgode još traje, ali Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je moglo doći do strašne tragedije, praktično do “katastrofe”, da je nagib aviona bio samo nekoliko stupnjeva veći.

Za Slobodnu je anonimni sugovornik, stručnjak za avionske nesreće, kazao:

“Često se događa da piloti zrakoplova imaju veliki napadni kut prilikom slijetanja, kad je nos previsoko, a rep prenisko, kao da žele uzletjeti. To se događa kada do piste dođu velikom brzinom koja nije pogodna za slijetanje.”

Pilot aviona nije na vrijeme smanjio brzinu na onu kojom bi mogao lagano sletjeti.

“To se često događa kad pilot avion spušta ‘ručno’. Naime, kad kompjutor spušta avion, do ovakve pogreške ne može doći”, kazao je dalje izvor Slobodne:

“Jedan takav slučaj dogodio se prije desetak godina u Los Angelesu, kad je zrakoplov prilikom slijetanja repom udario o pistu, zbog čega se zrakoplov raspao u nekoliko dijelova.”

“Zbog ovakvih i sličnih slučajeva piloti moraju često vježbati slijetanje kako ne bi izgubili osjećaj, rutinu”, objasnio je.

Avion sada mora na pregled kako bi utvrdili jesu li oštećenja samo površinska ili ih ima i većih, strukturnih:

“Što se tiče pilota, on će biti upućen na dodatne provjere. Po onome što ja mogu vidjeti na fotografiji, udarac nije bio jak, nego je zrakoplov samo ‘strišao’ asfalt. Inače, pilote od mogućeg progona zbog pogreške prilikom slijetanja štiti propis koji se zove ‘just culture’, jer da nema tog propisa, nitko ne bi niti htio biti pilot, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike