17.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Roditelji ogorčeni: Prijeti im se zatvorom ako dijete ne ostave u karanteni...

Roditelji ogorčeni: Prijeti im se zatvorom ako dijete ne ostave u karanteni iako nema ni simptome niti je zaraženo

Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti u Njemačkoj dopušta da se mala djeca ispod 12 godina stavljaju u karantenu u slučaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom iako sami nemaju nikakve simptome, pišu njemački mediji.

Vlasti u okrugu Potsdam-Mittelmark tu su mjeru u Zakonu odlučile provoditi u svom okrugu. Roditelji su ogorčeni tom mjerom, ali i pismom kojeg su dobili i u kojem im se, kako ističu, prijeti zatvorom ako ne ostave dijete u karanteni. Problem je i to što roditelji moraju čuvati dijete koje možda niti nije zaraženo i nema simptome, a to znači da ne mogu odlaziti na svoje poslove, piše Fenix magazin.

Podsjetimo, šef Instituta Robert Koch Lothar Wieler i njemački savezni ministar zdravstva Jens Spahn ovog su tjedna upozorili na “četvrti val” pandemije koronavirusa.

Rasprava o karanteni sad se fokusirala i na djecu mlađu od dvanaest godina za koju s jedne strane trenutačno ne postoji odobreno cjepivo, ali s druge strane iznimno su rijetko teško bolesni.

Međutim, kao nositelji virusa, mogu zaraziti i druge zbog čega se u Njemačkoj za njih trenutno primjenjuju stroge mjere karantene. Za roditelje, odluka zdravstvenog tijela o slanju njihove djece u karantenu znači problem i zbog posla jer dijete ne može ići u vrtić ili školu, mora ostati u izolaciji, a to znači kako roditelji ne mogu na posao jer moraju paziti na dijete koje je u izolaciji.

Wolfgang Blasig (SPD) upravitelj u okrugu Potsdam-Mittelmark šalje pisma roditeljima koji su toliko ogorčeni da se obraćaju javnosti za pomoć i objavljuju pisma koje dobivaju od vlasti.

Otac četverogodišnjeg djeteta objavio je pismo okružnog upravitelja za koje smatra kako je drsko i zbog načina pisanja, ali i tona koji se da iščitati iz pisma:

“Nalažem sljedeće mjere: Vaše će dijete biti stavljeno pod nadzor. To znači da posebno morate tolerirati potrebne preglede od strane predstavnika zdravstvene službe i slijediti upute zdravstvene službe. Kao skrbnik vašeg djeteta, morate osigurati da se vaše dijete pridržava naloženih mjera karantene. Sami roditelji moraju se pridržavati higijenskih zahtjeva prema aneksu ove odluke. Kućna izolacija završava na kraju razdoblja pod uvjetom da vaše dijete nema simptome najmanje 48 sati prije kraja karantene i da je testirano.” stoji u pismu kojeg je objavio Focus, piše Fenix magazin.

Roditelji su još više ogorčeni i ljuti zbog odlomaka pisma “nadzornika zdravstva” koji u pismu ističu kako se, prije svega, radi o takozvanoj uputi o pravnoj pomoći.

U pismu piše: “Prigovor na ovu odluku je dopušten. Bez obzira na kontradiktornost, ove upute se moraju izvršiti. Upute vezane uz karantenu se moraju primijeniti čak i ako roditelji dostave prigovor.”

Roditeljima četverogodišnjakinje koji su objavili pismo jasno je dato do znanja da vjerojatno zaražena djevojčica predstavlja izvanrednu opasnost.

Također, u pismu stoji ako roditelji ne postupe u skladu s uputama koje se odnose na segregaciju za dijete, segregacija se mora provesti prisilno kroz smještaj u prikladnu, zaključanu ustanovu, piše Fenix magazin.

“Osnovno pravo na slobodu osobe može se u toj mjeri ograničiti”, piše u pismu.

Kao mjeru opreza, okružno zdravstveno tijelo tada ističe da se “čuvari djece” koji krše “izvršnu naredbu” kažnjavaju zatvorom do dvije godine ili s opomenom, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike