8.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Bivšeg tajnika zagrebačkog HDZ-a obitelj iz Splita prijavila za prevaru: Od 2014....

Bivšeg tajnika zagrebačkog HDZ-a obitelj iz Splita prijavila za prevaru: Od 2014. nam duguje 197.000 eura, živimo zbog toga skromnije, imamo i zdravstvenih problema

Splićanin Ivan Galešić i njegova majka Luca, u dobroj su vjeri 2014. godine, kako kažu, posudili 197.000 eura obiteljskom prijatelju Pavi Gaguliću, inače poduzetniku te bivšem tajniku zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a, kojeg je Visoki časni sud stranke 2002. isključio iz članstva zbog nanošenja štete ugledu stranke.

No, umjesto da u dogovorenom roku Galešićima vrati novac, povrat milijunskog iznosa pretvorio se u povlačenje po sudovima, a posljednji potez je nedavno podnesena kaznena prijava za prevaru protiv Gagulića tužiteljstvu, jer novac unatoč obećanjima, ali i sudskoj nagodbi iniciranoj na vlastiti prijedlog, Galešićima vratio nije.

– Gagulići su naši obiteljski prijatelji od 2005. Tako smo jednom zgodom 2014. bili kod njih u posjetu u Zagrebu. Rekli su nam da imaju projekt za realizaciju, ali i financijske probleme oko toga projekta, a kako su znali da od ranije imamo oročenu dječju štednju zamolili su nas za posudbu 200.000 eura. Suprug i punica su im na Pavin račun prebacili 197.000 eura. Dogovor je bio da će ga vratiti što prije, i govorili su s kamatom. Povrat novca su odugovlačili. Smatrali smo ih poštenom obitelji. Osjećamo se prevareno i izigrano. Moja svekrva ima zdravstvenih problema zbog svega, živimo skromnije kao obitelj i odričemo se nekih stvari – ispričala je u sudnici supruga Ivana Galešića.

Da duguje, Gagulić ne spori. Napisao je to i napismeno Galešićevu odvjetniku Milku Križanoviću. “Dug prema gospodinu Ivanu Galešiću, tj. njegovoj majci Luci, nikada nisam osporavao. Posudio sam ga 2014., kada je tvrtka čiji sam vlasnik, dospjela u probleme, i to ne lošom poslovnom politikom, već činom prijevare. Nedvojbeno je da mi je 2014., kada sam bez ikakve krivnje došao u probleme, Galešić u četiri navrata posudio novac.

On također zna i da je puno ranije od te posudbe, bio korisnik mojih usluga prilikom projekta gradnje triju stambenih zgrada na splitskim Mejama. Od 2010. do 2016. permanentno sam davao usluge organizacije i consultinga za izgradnju tih objekata, počevši od idejnog rješenja, projektnog zadatka, savjetovanja prilikom parcelizacije, ishođenja građevinske dozvole, do prikupljanja ponuda za izgradnju objekta i izrade ugovora o građenju u dvojezičnom obliku. Za ilustraciju opsega posla, Galešić mi je poslao 1500 mailova, a trećim osobama koje su radile za moj račun dodatnih 1000.

Prijateljska usluga bila je i njegova posudba novca meni na puno kraće razdoblje, ali uz sve moje napore, nisam uspio izaći iz financijski izvanredne situacije” – napisao je u prosincu 2018. godine Gagulić odvjetniku Milku Križanoviću, kojem se Galešić obratio za pravnu pomoć.

Tom je prilikom još naznačio da se realizacija jednog projekta u Berlinu sporije razvija, ali kako će u roku od četiri mjeseca isplatiti cjelokupni dug s kamatama. Na kraju dopisa Gagulić je zaprijetio kako se lažno “insinuira da je prevario Galešića, kako će u slučaju daljnjih obraćanja potražiti pomoć kod državnog odvjetništva u Münchenu i od RH institucija, kao i da će u slučaju građanske tužbe za povrat duga podnijeti zahtjev za utvrđivanjem visine financijskog iznosa njegovih usluga prilikom gradnje na Mejama”.

Nakon toga, u veljači 2020. godine, na sudskom ročištu koje je ipak pokrenuto na Općinskom sudu u Zagrebu, na prijedlog Gagulića, došlo je do sklapanja nagodbe, prema kojoj se obvezao u tri rate isplatiti 220.000 eura, od kojih prvih 70.000 dospijeva 30. svibnja 2020., a treća od 80.000 eura 30. prosinca. Ujedno su se Galešići morali obvezati da Gaguliće neće više kontaktirati telefonom, osobno, e-mailom ili na neki drugi način, radi plaćanja iznosa duga iz nagodbe.

Prošlo je devet mjeseci, a kako Galešići još nisu vidjeli novac, odvjetnik Križanović u njihovo je ime podnio kaznenu prijavu protiv Gagulića za prevaru. No unatoč sudskoj nagodbi, ovršiti ga se, kaže Križanović, ne može jer sredstava nema, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike