8.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo AZTN kaznio tvrtku Agro Gold zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu...

AZTN kaznio tvrtku Agro Gold zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu lubenica

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (dalje u tekstu: AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (dalje u tekstu: ZNTP), kaznila AGRO GOLD d.o.o. (dalje u tekstu: AGRO GOLD) sa 75.000,00 kuna.

AZTN je po službenoj dužnosti protiv otkupljivača lubenica AGRO GOLD pokrenuo upravni postupak u smislu ZNTP-a, radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu lubenica.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da je AGRO GOLD iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu, u sezoni otkupa 2018., svojim dobavljačima lubenica nametnuo više nepoštenih trgovačkih praksi u smislu ZNTP-a.

AZTN je izrečenu upravno-kaznenu mjeru u iznosu od 75.000,00 kuna, utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, smatrajući da je tako izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna učinjenim povredama te da ima odvraćajući učinak, kako za samog počinitelja, tako i za ostale adresate ovoga zakona.

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, AGRO GOLDU je AZTN kao mjeru otklanjanja protupravnih postupanja, naložio dostavu dokaza o usklađivanju poslovanja s odredbama ZNTP-a, piše AZTN.

Najnovije

Još iz rubrike