22.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska USKOK se očitovao o "zlonamjernim Mamićevim kontrukcijama": Uopće nije riječ o suprotstavljenim...

USKOK se očitovao o “zlonamjernim Mamićevim kontrukcijama”: Uopće nije riječ o suprotstavljenim stranama!

Bivši čelnik Dinama i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, koji se u BiH bori protiv ekstradicije Hrvatskoj gdje treba odslužiti 6 i pol godišnju zatvorsku kaznu, objavio je danas na svojoj Facebook stranici fotografiju za koju je najavio da se radi “o dokazu koji će reći sve o neovisnosti hrvatskog krivosuđa”.

Na fotografiji se vide tužitelj Sven Mišković te suci Miroslav Rožac i Miroslav Jukić kako u jednom osječkom kafiću zajedno piju kavu. Mamić je njihovo druženje nazvao “udruženim krivosudnim pothvatom”.

Mamić, koji u svojemu iskazu o podmićivanju osječkih sudaca nije spominjao Rožca i Jukića, u utorak je uz fotografiju objavio kako ona predstavlja dokaz sprege između Uskoka i osječkoga suda.

Mišković je tužitelj koji je zastupao i još zastupa optužbu protiv Mamića u oba predmeta, i u onome u kojemu je pravomoćno osuđen, te u drugome predmetu u kojemu se Mamiću još sudi. Jukić i Rožac bili su, pak, članovi sudskog vijeća koje je pod predsjedanjem Darka Krušlina, nad kojim se sada vodi istraga zbog sumnje da je od Mamića primio mito, osudilo Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara na zatvorske kazne.

Također, Jukić je bio i član optužnoga vijeća koje je potvrdilo drugu optužnicu protiv Mamića.

Sudac Miroslav Jukić rekao je Jutarnjem da nije vidio Mamićevu objavu, a nakon što smo mu je prenijeli, rekao je da se tu nema što komentirati.

“Mogao me je i dan ranije snimiti kako se rukujem s njegovim braniteljem. To su naši kolege, a kako trenutno ne sudim u nijednom postupku u kojem je gospodin Mišković tužitelj, ne znam u čemu je problem. Tu nema nikakvog kršenja, pa ni etičkog kodeksa. Mogao bih svašta komentirati na njegove objave, ali neću. Neka piše što hoće. Tko želi znati, zna da je sve to u funkciji toga se prikaže kako postupak protiv njega nije bio fer. Nemam Facebook i ne pratim njegove objave, a ako misli da je u pravu, neka dođe ovdje, pa da se suočimo pred neovisnim sudom. No, znam da on neće doći kada ne priznaje Hrvatsku. Poslužit ću se starom izrekom: ‘Psi laju, karavane prolaze!'”, rekao je Jukić, a na sličnom je tragu bio i sudac Miroslav Rožac.

“To što je objavljeno je smiješno. Mi s tužiteljima i odvjetnicima, u skladu s kodeksom ponašanja, ne idemo pod pauzama, kao ni prije ili poslije rasprava, na kavu ako smo na istom predmetu i toga se držimo. Ako nismo u istom predmetu, imamo pravo sjesti na kavu i s tužiteljima i s braniteljima. Tužitelj Mišković je sjeo s nama kratko, popio kavu i nakon toga otišao. Kolega Mišković trenutno nije tužitelj u nijednom predmetu u kojem sudimo kolega Jukić i ja”, kazao je Rožac za Jutarnji.

O fotografijama koje je objavio Mamić oglasio se i USKOK:

“Zamjenik ravnateljice koji je jučer u Osijeku bio na raspravi koja se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku doista je u pauzi rasprave otišao u kafić popiti kavu. Poslije njega su slučajno, bez ikakvog prethodnog dogovora, došla i dvojica sudaca toga suda koji ne postupaju niti u jednom predmetu koje pred navedenim sudom zastupa taj zamjenik ravnateljice. Suci su po dolasku u kafić doista sjeli za isti stol sa zamjenikom ravnateljice te su se kratko zadržali u razgovoru nakon čega se zamjenik ravnateljice vratio na nastavak rasprave. Ističemo kako niti u jednom trenutku zamjenik ravnateljice nije sa sucima razgovarao o bilo kojem predmetu niti je uopće bilo govora o temama koje bi bile povezane s njihovim poslovima.

Dakle, potpuno je netočna zlonamjerna konstatacija Zdravka Mamića da bi se radilo o ‘suprotstavljenim stranama koje se časte i dogovaraju’. Činjenica da su zamjenik ravnateljice USKOK-a i suci Županijskog suda u Osijeku stjecajem okolnosti popili kavu u istom kafiću u spomenutoj objavi Zdravka Mamića potpuno je neutemeljeno iskorištena za konstrukcije koje plasira, očito u nedostatku pravnih argumenata. Napominjemo da niti Etičkim kodeksom državnih odvjetnika niti bilo kojim drugim aktom nije zabranjeno kolegijalno druženje tužitelja sa sucima. Također ističemo kako okolnosti u kojima se dogodio ovaj konkretan susret ne smatramo neprimjerenima, niti da je time na bilo koji način dovedena u sumnju nepristranost tužitelja i sudaca”, navodi se u priopćenju USKOK-a, prenosi RTL.

Mamić objavio najavljene “nove dokaze”: Hrvatice i Hrvati, je li ovo moguće?

Najnovije

Još iz rubrike