14.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Spriječena katastrofa: U respiratore dvoje pacijenata uliveno sredstvo za dezinfekciju

Spriječena katastrofa: U respiratore dvoje pacijenata uliveno sredstvo za dezinfekciju

Propustom osoblja COVID u bolnici u Kruševcu u Srbiji u dva respiratora dospjelo je sredstvo za dezinfekciju. Srećom, medicinsko osoblje na vrijeme je primijetilo problem s destiliranom vodom i reagiralo pa su pacijenti spojeni na respiratore prošli bez posljedica.

Direktor niškog Univerzitetskog Kliničkog centra Zoran Perišić, ističe da nijednom pacijentu nije bilo ugroženo zdravlje, jer je problem primjećen na vrijeme.

“Otopina za ovlaživanje kisika je destilirana voda koja se priprema u našem odsjeku za hemodijalizu u bolnici u Kruševcu. Otopina se priprema u posebnim posudama koje se svaki put dezinficiraju. U subotu sam obavješten da se prethodne noći dogodilo da sredstvo za dezinfekciju nije bilo potpuno uklonjeno, a da je u posudu ulivena destilirana voda za respiratore. Naglašavam, da se ta tekućina ne ulijeva u centralni sistem, nego u rezervoare za svaki respirator za pojedinačne pacijente. Dezinfekcijska tekućina je imala istu konzistenciju i boju kao i destilirana voda, ali je prilikom ulijevanja otopine u respirator drugog pacijenta, primjećeno da mu je miris drugačiji. Odmah je sve zaustavljeno tako da pacijenti tu otopinu nisu inhalirali i nikakve štete po njih nije bilo. Da su udahnuli dezinfekcijsko sredstvo, sigurno bi imali snažnu iritaciju, ali je pravovremenom reakcijom to spriječeno, a cijela pripremljena serija je povučena”, objašnjava Perišić.

Nakon ovog incidenta, pooštrena je procedura pripreme otopine za ovlaživanje kisika, što uključuje imenovanje osobe nadležne za kontrolu čistoće posude koja se za tu svrhu upotrebljava, piše Telegram, a prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike